Da det bare var igjen en av denne kaka, oppsto julekaoset: - Tar jo bare 40 sekunder

Da det bare var igjen en av denne kaka, oppsto julekaoset: - Tar jo bare 40 sekunder

Da det bare var igjen en av denne kaka, oppsto julekaoset: - Tar jo bare 40 sekunder


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Krumkakene er dronningen av kakebordet. Slik lager du dem!

Nå skal du lære deg å bake krumkaker! Vi tar det steg for steg. Oppskriften er så enkel, at du vil huske den for evig og alltid (se nedenfor).

KRUMKAKER: Her er oppskriften på krumkaker som du har lett etter. Video: Dagbladet Mat Oppskriften finner du her: https://www.oppskrift.no/oppskrift/enkle-krumkaker Vis mer

De har en egen glød over seg, alle som behersker kunsten å lage krumkaker.

Jeg tror det kommer av at denne kunsten har vært forbeholdt noen få. I landsbygda, slik jeg ser det for meg, var det presten, smeden, legen og noen utvalgte kvinner som kunne lage krumkaker. (I enkelte bygder, var menn en del av krumkakemiljøet, men dette tilhørte sjeldenhetene).

Mystisk aura

Alle med viktige oppgaver til ulike faser i livet. Siden har de holdt det for seg, alle som holder på med krumkaker. De har holdt oss utenfor, hegnet om sitt.

At krumkaker har den mystiske bestemor-auraen, har gjort sitt til at mange kvier seg for å gyve løs på denne nydelige kaka. Og dessuten: Du må jo ha et krumkakejern.

Det som før var vanskelig tilgjengelig, får du nå kjøpt for noen hundrelapper. Og den lille dingsen? Jo, det er bare for å gi det formen. For, det blir jo ikke krumkaker uten av de krummes!

Du som lager krumkaker vil også merke noe underlig: Sakte, men sikkert opparbeider du deg kred hos den eldre garde. En slik status er jammen gull verdt. Når ryktene om dine at det bare er få krumkaker igjen, vil det oppstå et julekaos du ikke har opplevd før. Så, vær beredt! Det kan bli flere krumkakebakerunder.

- Ta bare 40 sekunder

Før du begynner: Vit at krumkaker stivner på omtrent 30 sekunder. Det betyr at fra de er ferdig stekt, har du ikke mye tid til å gi dem sin endelige form.

Og en ting til: Det tar jo bare 40 sekunder å steke en krumkake. Sånn omtrent.

Og bare for ordens skyld: Jo tynnere du klarer å lage krumkakene, desto høyere stjerne får du i krumkakemiljøet. Er det første gang du prøver deg, så blir de kanskje tykkere enn de har sett før. Men, øvelse gjør mester - og de tykker er gode, de også!

Oppskrift:

2 egg

100 gram mel

100 gram sukker

100 g smør

1 ts kardemomme

DET DU TRENGER: Her er det du trenger for å lage krumkaker: 2 egg, 100 gram av mel, smør og sukker. Og så en teskje kardemomme.
DET DU TRENGER: Her er det du trenger for å lage krumkaker: 2 egg, 100 gram av mel, smør og sukker. Og så en teskje kardemomme. Vis mer
EGGERØRE: Begynn med å piske egg og sukker til eggedosis.
EGGERØRE: Begynn med å piske egg og sukker til eggedosis. Vis mer
FOR EI RØRE: Ha i smeltet smør og mel og rør om til en jevn røre. Den trenger ikke svelle, men tar heller ikke skade av det.
FOR EI RØRE: Ha i smeltet smør og mel og rør om til en jevn røre. Den trenger ikke svelle, men tar heller ikke skade av det. Vis mer
GI JERNET: Stek en og en spiseskje røre i krumkakejernet. Når du får taket på det, kan du prøve med litt mindre deig. Det tar omtrent 40 sekunder før den er ferdig.
GI JERNET: Stek en og en spiseskje røre i krumkakejernet. Når du får taket på det, kan du prøve med litt mindre deig. Det tar omtrent 40 sekunder før den er ferdig. Vis mer
VÆR KJAPP: Når krumkaka er ferdig stekt har du bare et lite minutt på å gi krumkaka formen sin. Den tradisjonelle formen er kremmerhust.
VÆR KJAPP: Når krumkaka er ferdig stekt har du bare et lite minutt på å gi krumkaka formen sin. Den tradisjonelle formen er kremmerhust. Vis mer
RULL OPP: Rull opp krumkakene og la dem stivne.
RULL OPP: Rull opp krumkakene og la dem stivne. Vis mer
KRUMKAKEKOPP: Krumkakene kan også legges i en kopp om du vil lage begerform. De er fine til å fylle med pisket krem og multesyltetøy.
KRUMKAKEKOPP: Krumkakene kan også legges i en kopp om du vil lage begerform. De er fine til å fylle med pisket krem og multesyltetøy. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

TAGGER

DEL ARTIKKELEN