Serinakaker: Enklere blir det ikke

Serinakaker: Enklere blir det ikke

Serinakaker: Enklere blir det ikke

Det er ikke mye du trenger! Se triksene som gjør serinakaker enda bedre.

En oppskrift på serinakaker skal du få!

Skal du lage dem i dag? Her er det du trenger til å lage 30 serinakaker

  • 250 gram mel
  • 150 gram smør
  • vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 100 gram sukker
  • 1 egg
  • Hakkede mandler
  • En eggehvite
  • Perlesukker (eventuelt)

Her ser du hvordan du skal lage serinakakene:

Serinakaker! Julekaker er alltid populært. Her viser Christopher Sjuve hvordan du baker serinakaker. Og du, noen har perlesukker på, men det gjør ikke Sjuve... Vis mer

Serinakaker dukker opp på veldig mange småkakefat i julen. For ivrige julekakebakere er serinakakene de første man lager - mest sannsynlig fordi de er så enkle å få til.

Og så tar det bare ti minutter å steke dem!

Mange har ingrediensene i hus, nemlig; mel, smør, sukker, bakepulver, vaniljesukker, egg og mandler. Mange bruker også perlesukker.

- Næmen, du har jo ikke på perlesukker!

Jada, det er nok mange som tenker på det som det viktigste - og det skal jeg ikke holde mot noen. Men, det er et personlig valg, vil jeg si.

Kjedelige serinakaker?

Noen hevder at serinakaker som kjedelige. Og ja, dette er klassiske og temmelig gammeldagse småkaker, fra en tid hvor slett ikke alle hadde fri tilgang til smør og sukker.

Vi vet ikke så mye om kakenes opprinnelse. Men, det vi vet er at de store kokebok-forfatterne på 1800-tallet var med på å gjøre dem populære. Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken må tildeles både ære og eventuell skyld for serinakakenes rolle på det norske julekakefatet.

To tips til gøyale serinakaker

Men, jeg har to andre ideer som gjør serinakaker bedre - jeg lover!

Det første tipset er enklere enn det andre: Kok opp en desiliter fløte og hell dette over omtrent 100 gram sjokolade som du har knekt opp - og hatt i bolle som tåler litt varme. Rør rundt og vendt tålmodig på at dette blir tykkere etterhvert som det kjølner. (Dette er altså en ganach). Det du nå kan glede deg til er å dyppe serinakakene i denne sjokoladen.

Tips to: Lag en sitronkrem - også kjent som lemon curd. Du lager det på denne måten: Ta skall fra en sitron og saften fra to sitroner i en bolle (eller kjele) som tåler vann. Pisk dette sammen med tre eggeplommer og 2 desiliter sukker over vannbad til det begynner å tykne. Pisk så inn 100 gram smør i terninger.

DET kan du glede deg til

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!