Godbitene er fulle av forskernes favoritt: - Aldri vært gøyere å spise fullkorn

Godbitene er fulle av forskernes favoritt: - Aldri vært gøyere å spise fullkorn

Godbitene er fulle av forskernes favoritt: - Aldri vært gøyere å spise fullkorn


TAGGER

DEL ARTIKKELEN

Det er bare å brette opp ermene.

Studie etter studie bekrefter hverandre. Kornprodukter er godt for helsa.

image: Godbitene er fulle av forskernes favoritt: - Aldri vært gøyere å spise fullkorn

I høst kunne for eksempel Dagbladet fortelle at en stor, ny studie fra Norden viser at en porsjon havregrøt og en brødskive med fullkorn er nok til å redusere risikoen for diabetes med 34 prosent hos menn og 22 prosent for kvinner.

Ikke verst for en frokost!

Det spiller liten rolle om det er rug, hvete - eller havre. Så lenge det er fullkorn, så gjør de mer eller mindre samme nytten.

- Det som overrasket meg mest, var at jeg trodde det skulle være større forskjell om man spiste rug og havre i stedet for hvete. Men alle hadde omtrent samme gode effekt mot folkesykdommen diabetes 2, sa Rikard Landberg til Dagbladet. Han er professor i ernæring og helse på Chalmers University of Technology/Chalmers tekniske høyskole i Göteborg.

Så, det er vel egentlig bare å brette opp ermene, finne fram de beste helkornoppskriftene og sette i gang!

Hva er fullkorn?

Men, vent! Har du sett fullkorn-havre noen gang?

Nei. Og det får deg kanskje til å undre. Hva er forskjellen på havregryn og havremel?

Her måtte vi få Anne Kjersti Uhlen fra NMBU til å oppklare. Uhlen jobber med korn som spesialfelt.

Søk i våre 5000 oppskrifter

- Vi kan nok si at havreprodukter som vi spiser er fullkorn. Havregryn blir produsert fra hele havrekorn. Merk at disse er avskallet, men det betyr bare at agnene, som etter tresking sitter fast på korna, er fjernet.

- Hvordan skiller havre seg fra hvete?

- Hos hvete (vi sier at hvete er en naken kornart) faller disse agnene av ved tresking, og det samme er tilfelle med rug. Avskallet havre er derfor helt sammenliknbar med hele korn av hvete og rug, og hele korn er fullkorn.

- Hva er egentlig havregryn?

- Havregryn prosesseres fra hele havrekorn gjennom valsing, og inneholder derfor fullkorn. Små havregryn blir kuttet i noen biter før valsing – det gir mindre havregryn.

- Og havremel?

- Havremel blir vanligvis produsert gjennom å male havregryn, slik at dette er også et fullkornsprodukt, sier Uhlen.

Hestene hadde rett

Da er det meste oppklart. Bortsett fra det mystiske havrekli, da:

- Havrekli er et litt annet produkt, og dette inneholder de ytterste delene av havrekornet, dvs. kornskallet og de ytre delene av endospermen innenfor. Disse delene av kornet inneholder mer kostfiber og mindre stivelse. Havrekli har derfor høyere innhold av kostfiber og lavere innhold av stivelse sammenliknet med fullkorn. Hvetekli er svært rikt på kostfiber, forklarer Uhlen.

Sånn, da vet vi at havre, uansett, er å regne som fullkorn. Med hele verdens helseforskere og norske helsemyndigheter på lag, la oss ta en titt på noen fristende oppskrifter. Kanskje hestene hadde rett hele tiden?

Nedenfor finner du et knippe mer herlige oppskrifter med havre. I noen av oppskriftene finner du andre meltyper, for eksempel er det bygg og havre i grovbrødet (se nedenfor). Havre mangler nemlig gluten, og har ikke samme bakeegenskaper som hvete, for eksempel.

Prøv gjerne lage knekkebrød med havre. Havregrøt er mettende og fin mat - enten som frokost eller helgelunsj.

Vi har også havrekjeks og noen nydelige oppskrifter på søtere ting. For eksempel de uforglemmelige havrerutene med karamell og sjokolade.

Hva du lager - ja, det er opp til deg! Jeg er havren, er du? Jeg lover: Det har aldri vært gøyere å spise fullkorn!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

TAGGER

DEL ARTIKKELEN