Soyaprotein

Soyaprotein

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Næringsinnhold

        PER 100G
        Kcal
        273.52
        Proteiner
        43.2
        Fett
        5.4
        Karbohydrater
        10.23

      Norsk sesong

        Soyaprotein går under mange navn, som soyabiff, soyaribbe og soyakjøtt. Soyaprotein, utgjør ca. 40 % av soyabønnene og er det planteprotein som kommer nærmest animalsk (dyrisk) protein i næringsverdi. Ofte tilsettes den essensielle aminosyren metionin for å øke tilnærmingen ytterligere. Soyaprotein brukes mest i næringsmiddelindustrien. Egenskaper som god løselighet, høy næringsverdi og lav pris gjør at soyaprotein benyttes i diettprodukter, melkelignende drikker, til drøying av kjøtt og i en rekke andre matvarer og snacks. Matvarer med høyt innhold av soyaprotein er soyadrikk (også omtalt som soyamelk), tofu og soyaburgere. Produksjonen skjer slik: Etter dampbehandling og fjerning av belgene males bønnene, etterfulgt av pressing eller ekstraksjon av fettet (se soyaolje) til soyamel, som bl.a. brukes som kraftfôr.