Soyaprotein
Soyaprotein
Oppbevaring
Holdbarhet
- Ukjent.
Opprinnelse
Næringsinnhold
- PER 100G
Kcal
273.52
Proteiner
43.2
Fett
5.4
Karbohydrater
10.23
Norsk sesong
Soyaprotein går under mange navn, som soyabiff, soyaribbe og soyakjøtt. Soyaprotein, utgjør ca. 40 % av soyabønnene og er det planteprotein som kommer nærmest animalsk (dyrisk) protein i næringsverdi. Ofte tilsettes den essensielle aminosyren metionin for å øke tilnærmingen ytterligere. Soyaprotein brukes mest i næringsmiddelindustrien.
Egenskaper som god løselighet, høy næringsverdi og lav pris gjør at soyaprotein benyttes i diettprodukter, melkelignende drikker, til drøying av kjøtt og i en rekke andre matvarer og snacks.
Matvarer med høyt innhold av soyaprotein er soyadrikk (også omtalt som soyamelk), tofu og soyaburgere.
Produksjonen skjer slik: Etter dampbehandling og fjerning av belgene males bønnene, etterfulgt av pressing eller ekstraksjon av fettet (se soyaolje) til soyamel, som bl.a. brukes som kraftfôr.