Drømmehuset
Drømmehuset Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
15min
totalt
24t

Drømmehuset

nivå
Lett
aktiv
15min
totalt
24t

Drømmehuset

La fantasien rule når du pynter dette drømmehuset. Foto: All Over Press

Inneholder

Gluten
Egg

Oppskrift

Vurdering

5 (1 stemmer)
Ingen julepynt kan måle seg med et hjemmelaget pepperkakehus!

DETTE TRENGER DU

PERSONER
150g
Smør(eller margarin)
2dl

Glasur

2dråpe(r)
Eddik(hvit)

SLIK GJØR DU

 1. Smelt matfettet i en kjele. Tilsett sukker, sirup, vann og krydder. Varm opp blandingen under omrøring til sukkeret smelter. Ta kjelen av varmen og avkjøl til romtemperatur.

 2. Bland mel og natron i en bolle. Hell i den lunkne væsken, og rør sammen til en glatt, men ganske løs deig. Dekk bollen med plastfilm, og sett i kjøleskapet i minst et døgn, gjerne 2–3 døgn.

 3. Tegn av, og klipp ut malene til husdelene i tynn kartong: gavlvegger, sidevegger, tak og bunnplate. Sett ovnen på 175°.

 4. Ta fram én bit av deigen om gangen. Den er lettest å jobbe med når den er skikkelig kald. Kjevle deigen ca. 4 millimeter tykk. Legg på en av malene, og skjær ut ca. 1 cm utenfor malen. Løft biten over på en stekeplate med bakepapir, legg på malen igjen, og skjær eksakt etter linjene. På denne måten bevarer delene formen på en enkel måte. Gjør det samme med de andre delene.

 5. Skjær ut vinduer i husveggene samt en dør. Spar døren, og stek den også.

 6. Bruk et kakemål, og stikk ut ca. 32 runde plater à ca. 3,5 cm i diameter. Stikk også ut ca. 48 små hjerter som måler ca. 2,5 cm mellom buene. Disse stekes og festes på taket når huset er montert.

 7. Kjevle ut en deigbit til bunnplate, den skal være litt større enn huset. Bunnplaten gjør huset stabilt, og ettersom det stikker litt utenfor veggene, blir det lettere å flytte på huset ved behov.

 8. Stek helst takdelene én og én, siden hver del skal bøyes etter steking. Slik bøyer du taket: Legg den nystekte takdelen på innsiden av for eksempel en toliters kjele som du har lagt på siden. La takbiten ligge på bakepapiret, så du ikke brenner deg. Trykk lett så deigen bøyer seg, og ta den ut når den er avkjølt. Legg gjerne delen mot overkanten av gavlveggen for å sjekke at den har samme bueform. Har den ikke det, kan du sette takdelen i ovnen igjen et par minutter til den mykner litt og kan formes på nytt. Gjør det samme med neste takdel.

 9. Til juletrærne stikker du ut stjerner i flere ulike størrelser til hvert tre. Stikk også ut stjerner av den minste størrelsen til å legge mellom de andre stjernene når de skal stables oppå hverandre. Form i tillegg en topp til hvert tre.

 10. Lag gjerne noen figurer også, for eksempel elger, harer, kaniner eller ekorn. Glem ikke å ta ut en liten bunnplate til hvert dyr til å feste dem på, så de kan stå.

 11. Stek alle delene midt i ovnen ca. 8–10 minutter. Større deler kan trenge lengre steketid, ca. 12–15 minutter. La delene avkjøles på platen.

 12. Glasur: Sikt melisen i en bolle. Tilsett eggehvite og eddik, og rør sammen til en glatt masse. Konsistensen skal være seigtflytende. Når den sprøytes, skal den beholde formen, ikke flyte ut. Dekk godt med plastfilm så den ikke tørker på overflaten.

 13. Form et kremmerhus av matpapir. Fyll ¾ med glasur. Klipp et lite hull, og sprøyt på alle deler utenom takdelene. Trykk gjerne fast sukkerperler eller sølvkuler i glasuren. Legg også glasur på ytterkantene av stjernene som snø til juletrærne. La delene tørke 1 time.

 14. Smør på et lag glasur på undersiden av de fire husdelene. Smør også et lag langs ytterkantene på gavlveggene, og sett sammen delene på bunnplaten. Støtt godt opp en stund, så delene fester seg. Sett huset til side for å tørke.

 15. Huset: Stryk et jevnt lag glasur på oversiden av gavl- og sidevegger. Smør også et lag langs overkanten på takdelene. Trykk forsiktig fast takdelene. Sørg for at glasuren har skikkelig kontakt med takdelene, så de fester seg og ikke sklir av.

 16. gavler. Skjær ut dør i den ene og spar den til steking. Stikk ut et lite vindu med en pepperkakeform et stykke opp på den andre.

 17. sidevegger à 16 x 10 cm. Skjær ut vinduer der du vil ha dem.

 18. takbiter à 19 x 15 cm.

 19. Takstein: ca. 32 runde plater à ca. 3,5 cm i diameter.

 20. Møneplater: ca. 48 små hjerter, ca. 2,5 cm mellom buene.

 21. Bunnplate: 24 x 20 cm.

 22. Følg instruksjonen når du skjærer ut og steker delene.

La fantasien rule når du pynter dette drømmehuset. Foto: All Over Press

Inneholder

Gluten
Egg

Oppskrift

Vurdering

5 (1 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN