Fisk- og skalldyrgryte med safran
Fisk- og skalldyrgryte med safran
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Skyll og evt. skrubb blåskjellene. Kast skjell som ikke lukker seg. Kok opp vin i en gryte som rommer blåskjellene. Legg i blåskjell og kok under lokk i ca. 3 minutter til de åpner seg. Ta kjelen av varmen og la lokket ligge på.
Skrell reker og skjær laksen i biter. Skrell poteter og løk og skjær i mindre biter. Skjær fennikel og paprika i mindre biter og finhakk hvitløken.
Legg grønnsaker, poteter og løk i en romslig gryte og tilsett kraften fra blåskjellene, hele tomater, buljong, tomatpuré og safran. La dette småkoke i ca. 15 min Smak til med salt og pepper.
Legg i laksen og rekene og la det trekke i gryten i 4–5 minutter.
Sett ovnen på 175°. Drypp over litt olivenolje på skivene å krydre med salt og pepper. Rist brødskivene gyllenbrune i ovnen eller i en brødrister.
Skjær purreløken i tynne ringer og bland med karse og kapers. Drypp over ca. ½ ss olivenolje og fordel røren på det ristede brødet, som serveres som tilbehør til fiskegryten.
Legg i blåskjell ved servering. Ta bort blåskjell som ikke åpner seg når de er dampet.
Pynt med frisk dill og evt. litt lakserogn.