Grytegrillet kjøtt Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
20min
totalt
2t

Grytegrillet kjøtt

nivå
Middels
aktiv
20min
totalt
2t

Grytegrillet kjøtt

HISTORISK MATSUS: Lag på lag med kjøtt og stein, mer kjøtt, mer stein. Akkurat som i gamle, gamle dager.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (1 stemmer)
Eller khorkhog, som det heter i Mongolia. Prinsippet kan brukes på det meste. Viestad har også brukt det til å dampe fisk, ved simpelthen å legge små, fine ørreter oppi i en trebutt, sammen med bjørkekvister og noen glohete stener.Fremgangsmåten er den samme, men da er koketida mye kortere - 15 minutter eller der omkring. Her er framgangsmåten klassisk: Lammekjøtt, eller en kombinasjon av lam og annet kjøtt, samt litt grønnsaker.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
3kg
Oksehale(eller annet grytekjøtt)
4stk
Gulrot(grovhakket)
2stk
Løk (kepaløk)(grovhakket)
6stk
Vårløk(grovhakket)
1kg

SLIK GJØR DU

  1. Fyr opp et bål og legg 20 til 30 steiner oppi bålet. Steinene bør være runde, og helst av en litt myk type som ikke sprekker så lett. (Granitt blir til mange små biter og kan lett bli veldig mye søl.)

  2. Vent til bålet består av nesten bare glør.

  3. Legg et lag kjøtt i bunnen av ei gryte. Legg seks til åtte steiner oppi, og ha oppi grønnsaker, mer kjøtt, så mer stein, og fortsatt slik til gryta er full og steinene oppbrukt.

  4. Sett på lokk, og legg gjerne en vekt oppi - det er om å gjøre at lokket sitter så tett som mulig.

  5. La stå i en times tid. Hvis du vil være helt sikker på at kjøttet blir gjennomkokt/stekt, kan du sette gryta oppå bålet.

  6. Dette er naturligvis ikke slik man gjorde det i tiden før skikkelige metallgryter, men det er like fullt ganske effektivt.

HISTORISK MATSUS: Lag på lag med kjøtt og stein, mer kjøtt, mer stein. Akkurat som i gamle, gamle dager.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (1 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN