Pinnekjøtt og kålrotstappe
Pinnekjøtt og kålrotstappe
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Del pinnekjøttsiden langs hvert ribbein, dersom du har kjøpt en hel side. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur.
Legg en metallrist eller noen bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over, la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.
Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter. Kok grønnsakene møre i lett saltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 min.
Server pinnekjøtt med kålrotstappe og evt. grove julepølser eller vossakorv, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 min.
Vann ut kjøttet lenge nok: Kjøttet er saltet og tørket, og må vannes ut før bruk - en tommelfingerregel er 30 timer. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. Skift vann noen ganger underveis!
Hvor mye per porsjon? For rått pinnekjøtt beregnes 400 g pr. porsjon, og 500 g for storspisere. For ferdig utvannet beregnes 530 g pr. porsjon og 650 g for storspisere.
Husk: Pinnekjøtt av sau bør dampes litt lenger enn pinnekjøtt av lam.