Av Elisabeth Dalseg
At noe så surt kan være så godt!
De syrlige stilkene vi dro opp av jorden og dyppet i en kopp sukker før de fikk ansiktene våre til å vrenge seg i de lykkeligste, men likevel groteske, grimaser. Selve smaken av barndom.
Rabarbra: Å smugle den kunne engang gi dødsstraff
Tidligere het det at man ikke skulle spise rabarbra etter Sankthans, fordi det da ble for surt. Dette har blitt tilbakevist flere ganger, men myten henger fortsatt igjen.
Ikke tenk på det!
Høst hele sommeren
Ingebjørg G. Wold dyrker rabarbra i Rogaland, og har gått vitenskapelig til verks for å måle syreinnholdet i rabarbraen. Dette er ganske konstant, også når kalenderen passerer 23. juni.
Det som er viktig er hvordan du høster - og at du forsyner deg underveis.
Fuktig jord, masse gjødsling og jevnlig innhøsting er oppskriften på å få rabarbraen til å trives. Gjør du dette, har du rabarbra til september, har Wold tidligere sagt til Dagbladet.
Hun anbefaler å vri dem av, ikke skjære når du skal høste. Det gir gode vilkår for de neste skuddene som skal spire.
Ikke for alle
Når rabarbraen er moden er det altså bare å fråtse, så mye du kan - vel og merke om du kan.
Rabarbra er rik på oksalsyre. Denne syren fines naturlig i mange planter, blant annet også i spinat og rødbeter.
Oksalsyre binder mineraler, som kalsium og jern - og hindrer kroppen i å ta opp disse stoffene.
For normalt friske mennesker er dette helt uproblematisk, men har du nyreproblemer, anbefales det at du styrer unna.
Får du i deg for store mengder, kan det føre til nyrestein.