Av Elisabeth Dalseg
Du kan ikke trå feil med en pavlova. Søt, sprø og seig bunn, toppet med krem og friske bær. Søt og syrlig, sprø og seig. Og vidunderlig vakker å se på.
Like vakker som den russiske ballettdanseren Anna Pavlova som kaka er oppkalt etter etter sigende var. Kaka fikk hennes navn, etter at den ble laget i forbindelse med hennes besøk til Australia og New Zealand på slutten av 1920-tallet.
De to landene strides fortsatt om hvilket av dem som er opprinnelseslandet og kan kalle kaka sin nasjonalkake, men det hopper vi galant over. Pavlova er for lengst en real utfordrer til «verdens beste» og bløtkaka som vår favorittkake når nasjonaldagen skal feires.
Det er kanskje ikke så rart: Enklere og bedre kake skal du lete lenge etter!
Lag bunnen kvelden før
Hemmeligheten bak en god pavlova ligger i bunnen. Den søte marengsbunnen skal være sprø utenpå og myk og seig inni.
Når du steker marengsen sier de aller fleste oppskriftene at bunnen skal avkjøles i ovnen - med åpen dør, til ovnen er helt kald. Det som ikke alltid står er at bunnen godt kan stå i ovnen over en natt eller to.
Den blir faktisk bedre av å stå et par dager, så denne kaka kan du trygt lage i stand i god tid i forveien, så har du én ting mindre å tenke på på selve dagen.
NB! Du kan lukke døren når ovnen er helt avkjølt, men ikke før. Da risikerer du å oversteke bunne, eller i verste fall få kondens inne i ovnen, slik at bunnen blir våt.
Pynt og prakt
Noe av det mest geniale med å lage en pavlova er at du enkelt kan tilpasse den til enhver smak og anledning.
Tradisjonalistene velger gjerne blåbær og røde bringebær eller jordbær til 17. mai. Sammen med den hvite kremen er det en av de mest smakfulle hyllestene til det norske flagget du kan sette på bordet.
Det er også enkelt å lage små variasjoner, som ikke nødvendigvis må synes, om du ønsker å holde fargene rene. Et raust lag med lemoncurd - sitronsmør - under kremen er en syrlig overraskelse som passer fint om du synes kombinasjonen krem og marengs kan bli litt i overkant søtt.
Du kan også blande i litt smak i marengsen eller kremen. Kaffe, kakao eller sjokolade og lakris er fint å røre inn i marengsbunnen, og kan gi en fin marmorert effekt. Noen liker å blande kremen med vaniljesaus eller vaniljekrem, eller hva med litt syltetøy eller syrlig, smeltet Fox?
Det er heller ingen grunn til å la seg begrense av det røde og hvite og blå. Her kan du la fantasien og smaken bestemme. Frisk ananas og mynte? Jatakk! Mango og pasjonsfrukt? Himmelsk! Stikkelsbærgelé og rips river syrlig i tennene, mens karamellsaus, peanøtter og revet sjokolade gir den en aldri så liten snickers-tvist.
Det aller viktigste er egentlig at du ikke er gnien på toppingen: Vær raus med saus, frukt eller bær - og la pavlovaen være et søtt overflødighetshorn på kakebordet.
Gratulerer med dagen!