Vermouth

Vermouth

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Næringsinnhold

        PER 100G
        Kcal
        130.2
        Proteiner
        0
        Fett
        0
        Karbohydrater
        13.3

      Norsk sesong

        Vermouth er en aromatisert vin, laget i århundrer. Sannsynligvis stammer ordet vermouth fra Wermuth, det tyske ordet for absint (Arthemisia absinthium). Denne type vin ble laget allerede av de gamle romerne og gitt navnet Absinthiatum Vinum. Vinen ble først omtalt av den italienske forfatteren C. Villifranchi i 1773 og oppskriften hans var utgangspunktet for den senere berømte Antonio Benedetto Carpano, som etablerte egen vinhandel i 1786. Vermouth er en blanding av flere viner aromatisert ved hjelp av naturlige stoffer og/eller blandinger med urter, krydder eller smaksstoffer. Vinen kan bare være søtet ved hjelp av karamellisert sukker, sukrose eller druemost. Den må ha minst 75% vin, en minste alkoholstyrke på 14,5% og en maksimal alkoholstyrke på 22%. Også i Norge har det vært produsert vermouth. I 1926 startet Grimstad Gartneri, senere Fuhr AS, produksjon ved tilsetning av en spesiell urteblanding. I 1930 kom Fuhr's hete fruktvin, i 1933 ble «Fuhr's Ekstra» lansert. Med 19% alkoholstyrke var den en direkte konkurrent til spansk «madeira» og portugisisk «portvin».Den siste vinen ble satt i 1993 og de siste flaskene omsatt på vinmonopolet i 2005. Vermouth brukes mye i drinker og finnes i følgende varianter: ekstra tørr (sukkerinnhold på mindre enn 30 gram per liter), tørr (mindre enn 50 gram per liter), halvtørr (sukkerinnhold på mellom 50 og 90 gram per liter).i tillegg kommer semidolce (sukkerinnhold på mellom 90 og 130 gram per liter) og dolce , søt (sukkerinnhold på mer enn 130 gram per liter).