Skjørost

Skjørost

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Norge

    Næringsinnhold

      PER 100G
      Kcal
      0
      Proteiner
      0
      Fett
      0
      Karbohydrater
      0

    Norsk sesong

      Skjørost likner cottage cheese, men er laget av syrnet melk istedenfor søt melk. Dette er altså en surmelksost. Navnet skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Osten lages ved at skummet melk syrnes, og etter 17–18 timer varmes den forsiktig til melken «sprekker». Ostemassen løftes ut av mysa på det rette tidspunktet. I surmelksoster blir ostestoffet skilt ut av den skummede melken ved syrning, tilsetting av kjernemelk eller ved hjelp av melkesyrekulturer. I Rørostraktene serveres tradisjonelt skjørosten med tjukkmelk, rømme og evt. litt sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. Andre norske surmelksoster er gamalost og pultost.