Hvetekim
Hvetekim
Oppbevaring
Holdbarhet
- Måned(er), ved 1 - 2 ºC
Opprinnelse
Næringsinnhold
- PER 100G
Kcal
330
Proteiner
27.4
Fett
9.3
Karbohydrater
25.1
Norsk sesong
Hvetekim er en del av hvetekornet som også kalles groe eller embryo. Når hveten males, brekkes kimen løs. Etter valsing, hvor kimen flatklemmes uten å oppdeles, kan den siktes fra som et eget produkt ved siden av siktet hvetemel og kli. Hvetekim utgjør 2–3 % av hele kornet.
Hvetekim inneholder ca. 20 % protein, 6–7 % fett (med en høy andel flerumettede fettsyrer) og vel 50 % karbohydrat. Innholdet av jern og vitaminer fra B-gruppen er særlig høyt. Fettet inneholder vitamin E. Hvetekimolje, som presses av fettet i hvetekim, er en særlig rik kilde til vitamin E er hvetekimolje.
Øker mel sitt næringsinnhold. Tilskudd i baking, desserter og som tykningsmiddel. Hvetekim kan også brukes i visse fruktdesserter eller som tykningsmiddel i brødpudding.