Hvetekim

Hvetekim

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Måned(er), ved 1 - 2 ºC

    Opprinnelse

      Næringsinnhold

        PER 100G
        Kcal
        330
        Proteiner
        27.4
        Fett
        9.3
        Karbohydrater
        25.1

      Norsk sesong

        Hvetekim er en del av hvetekornet som også kalles groe eller embryo. Når hveten males, brekkes kimen løs. Etter valsing, hvor kimen flatklemmes uten å oppdeles, kan den siktes fra som et eget produkt ved siden av siktet hvetemel og kli. Hvetekim utgjør 2–3 % av hele kornet. Hvetekim inneholder ca. 20 % protein, 6–7 % fett (med en høy andel flerumettede fettsyrer) og vel 50 % karbohydrat. Innholdet av jern og vitaminer fra B-gruppen er særlig høyt. Fettet inneholder vitamin E. Hvetekimolje, som presses av fettet i hvetekim, er en særlig rik kilde til vitamin E er hvetekimolje. Øker mel sitt næringsinnhold. Tilskudd i baking, desserter og som tykningsmiddel. Hvetekim kan også brukes i visse fruktdesserter eller som tykningsmiddel i brødpudding.