Peanøttsmør Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
45min

Peanøttsmør

nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
45min

Peanøttsmør

Foto: Elisabeth Dalseg

Oppskrift

elisabeth@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (72 stemmer)
Det er enkelt å ta med seg et glass peanøttsmør fra butikken, men har du ingrediensene hjemme er det minst like enkelt å lage det selv. Og det er mye, mye bedre, om vi så skal si det selv. Det eneste du trenger er peanøtter og litt salt, smakstilsetninger om du ønsker det, en blender eller food processor, slikkepott, samt tilgang på en ovn. Oppskriften på å lykkes er tålmodighet. Når du tror du er ferdig, lar du blenderen eller food processoren kjøre litt til. Og etter det lar du den gå to minutter til. Eventuelt smakstilsetninger: Kokesjokolade Kakao Honning Karamellisert sukker Kakao Chili Frysetørkede bringebær Kanel eller annet krydder Eventuelt peanøttolje eller nøytral olje om du ønsker en flytende peanøttsaus.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
350g
Peanøtter(helst usaltede og uten skall eller rå)
2ts
Salt((om peanøttene er usaltede))

SLIK GJØR DU

  1. Dersom du kjøper peanøtter med skall, eller får fatt i rå peanøtter, anbefaler vi å steke eller bake dem for å få frem smaken. Skrell dem, og rist dem på en plate i ovnen eller i en tørr stekepanne. De skal bli gylne på farge, men ikke brent.

  2. Så har du dem i blenderen, og moser dem på høy fart.

    Etter et minutts tid har du pent pulveriserte peanøtter. Det kan da være fristende å finne frem peanøttolje, men vær tålmodig. Det er det verdt. Etter et par minutter til, vil du se at peanøttene begynner å skille ut olje, og blandingen glinser lett.

  3. Det er lett å tro at du er ferdig, men vær tålmodig. Det er her vi får forskjellen på greit peanøttsmør og gyllent smøremykt penanøttsmør som smelter på tungen.

    Skrap ned peanøttmassen fra sidene, tilsett en klype eller to med godt salt, og kjør blandingen to minutter til.

  4. Smak til med eventuelt mer salt, eller andre tilsetninger, rør om, og servér.

    TIPS: Ønsker du et litt grovere peanøttsmør stopper du blenderen etter et halvt minutt til et minutt, og tar litt til siden, som du kan tilsette til slutt.

Foto: Elisabeth Dalseg

Oppskrift

elisabeth@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (72 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN