Kanelboller
Kanelboller
Kanel: Boller eller kringle? Deilig rett og slett.
Foto: Mette RandemDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Smelt smør i en kjele og hell i melken, varm opp til du får en lunka blanding. Bland inn gjær og sukker.
Bland mel, kardemomme og kanel i en bolle. Hell over melkeblandingen, og jobb inn væsken til du har en smidig og jevn deig. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men ikke kjør den for lenge. Deigen skal være smidig og slippe bollen, men den skal ikke bli lang og seig (som ofte er målet når man lager brød- eller pizzadeig).
Dekk bollen med plast og la heve til dobbel størrelse.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Bland sammen ingrediensene til fyllet.
Kjevle ut pølsen til et rektangel, omtrent dobbelt så langt som bredt.
Bre fyllet utover med en slikkepott. Rull sammen.
Del det rullede deigemnet opp i enkelstykker på omtrent 3 cm. Legg på et smurt stekebrett eller et stekebrett kledd med bakepapir. La heve i romtemperatur i 20—40 minutter, til de har doblet i størrelse. Pensle med vann eller smeltet smør.
Stek midt i ovnen i 10—15 minutter.
For å lage kringle, legg det rullede deigemnet på et smurt stekebrett eller et stekebrett kledd med bakepapir. Knyt deig- emnet sammen til en kringle. La heve til dobbel størrelse. Pensle med vann eller smeltet smør.
Stek midt i ovnen i 25—35 minutter. Skru ned varmen til 180 grader etter 5 minutter.Slå opp den hevete deigen og elt den lett i noen sekunder. Trill den til en om lag 20 cm lang pølse — forsøk å få den til å være så jevn som mulig.
(Synes du det er vanskelig? Rull bakepapir rundt, og en avis rundt dette igjen.)
Kanel: Boller eller kringle? Deilig rett og slett.
Foto: Mette Randem