Fermentert sommerkål
Fermentert sommerkål
Oppskrift
Vurdering
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Sørg for at alt du skal bruke er helt rent, både kniv, fjøl, bolle, hender og selvfølgelig kålen. Den må skylles godt før bruk.
Fjern de ytterste bladene på kålen. Kutt kålen i tynne strimler, og legg i en bolle. Ha på grovt salt. Det skal være 20 g salt pr. kilo kål.
Kna og knus sammen kål og salt med hendene slik at kålen begynner å væske seg.
Legg alt over på et glass, og ha litt plast over. La det stå romtemperatur eller i kjeller til det begynner å syrne. Det tar gjerne 2-3 dager.
Du kjenner på lukten at kålen begynner å bli syrlig. Det er melkesyrebakteriene som er kommet i gang. Da setter du på et lokk, og setter glasset kjølig. Da kan det stå lenge, og det bør stå i alle fall 1 måned før kålen er moden og fin. Men den holder seg også fint i 6 måneder!
Prøv fermentert kål på en sandwich med litt skinke, god ost og aioli. Det er nydelig!