Grefsenkollens franske sitronterte
Grefsenkollens franske sitronterte
Grefsenkollens franske terte smaker friskt og godt.
Foto: Mariusz SalamonDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Ta ut smøret slik at det blir mykt. Rør smør og sukker hvitt, gjerne for hånd med en tresleiv.
Tilsett forsiktig to eggeplommer. Tilsett så melet, helst med fingrene, slik at du har kontroll på deigen.
Tilsett vann for å få deigen til å henge bedre sammen. Jobb med den på benken i et halvt minutt.
Rull deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet en halv time.
Bland sukker, egg, sitronskall og sitronsaft i en stor bolle. Rør noen sekunder.
Rør inn fløten, litt etter litt.
Ta tertedeigen ut av kjøleskapet. Dryss litt mel der du skal kjevle. Kjevle deigen til en runding som er 3 mm tykk over det hele.
Rull deigen rundt kjevlen når du skal ha den over i terteformen. Kle en 24 cm form med deigen. Press deigen godt ned. Det enkleste er å bruke en terteform med løs bunn. La deigen gå litt oppover sidene. Rull kjevlen over kanten for å få vekk overflødig deig.
Prikk deigen med en gaffel. Form overflødig deig til en liten ball som du bruker til å trykke terten godt ned i formen. Sett terteformen kaldt i en halv time. Sett ovnen på 160 grader sålenge.
- Dekk tertedeigen med bakepapir eller aluminiumsfolie og fyll med tørkede erter eller bønner (kan sløyfes). Legg dem jevnt utover. Stek i 10 minutter. Ta deretter vekk folien (og eventuelt etene/bønnene) stek i ytterligere 20 minutter. Når du skal steke en tertebunn er det lurt å fylle med tørkede erter eller bønner for at tertebunnen skal beholde fasongen under steking. Ertene, eller bønnene, kan du bruke om igjen senere.
Ta ut terten og pensle med egget som er igjen. Sett terten i ovnen et minutt. Dette vil lage en hinne som hindrer sitronkremen i å blande seg med deigen. Sett ned temperaturen i ovnen til 140 grader.
Ta sitronkremen over i en kjele og varm forsiktig opp. Pass på så ikke kremen koker, da vil den sprekke. Oppvarmingen gjøres for å forkorte tiden i stekovnen noe. Hell den varme kremen over tertedeigen. Stek terten i 25 minutter på 140 grader.
Ta sitronterten ut av ovnen og sett den til avkjøling i romtemperatur i minst en time. Dryss over et tynt lag melis. Del terten i porsjonsstykker eller server den hel.
Grefsenkollens franske terte smaker friskt og godt.
Foto: Mariusz Salamon