Real nordic barbecue med honning, dill og gran
Real nordic barbecue med honning, dill og gran Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
30min
totalt
10t

Real nordic barbecue med honning, dill og gran

nivå
Middels
aktiv
30min
totalt
10t

Real nordic barbecue med honning, dill og gran

Real nordic barbecue med honning, dill og gran

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

En annen variant av nordic barbecue – inspirert av Sørstatenes mattradisjoner, men ganske langt fra i smaken – er å gni inn langsomt bakt kjøtt med honning og granskudd og røyke med bjørkeved. Server gjerne med masse bakte rotgrønnsaker, frisk coleslaw (se oppskrift) og en enkel dressing laget av rømme og ramsløkpuré (eller gressløk).   Du kan få det til å gå fortere ved å bake kjøttet ved 140 grader. Ha litt væske i forma sammen med kjøttet. Bak i 2–3 timer. Sjekk at det er skikkelig mørt før du begynner røykingen.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1ss
Dill(, tørket)
Granbar(, omtrent en neve ferske skudd)

SLIK GJØR DU

    • Legg kjøttet i ei ildfast form. Dekk med folie eller lokk.
    • Sett i ovnen og skru ovnen på 90 grader.
    • La stå i 8–12 timer. Kjøttet skal være så mørt at det faller fra hverandre.
    • Når det nærmer seg, hell krafta av kjøttet i en bolle. Sett bollen i fryseren.
    • Bland sammen honning, dill og granskudd.
    • Ta ut bollen med kraft av fryseren. Nå bør fettet ha samlet seg oppå, og forhåpentligvis stivnet også.
    • Fjern det, enten ved å løfte av hele lokket, eller ved å øse av fettet med ei skje.
    • Bland litt av krafta i honningen.
    • Gni inn kjøttet med honningblandingen.
    • Ta en skikkelig brennende bjørkekubbe og legg på den ene siden av en kulegrill.
    • Legg kjøttet på den andre siden og legg på lokket. La det være en liten åpning i lokket på grillen, ikke nok til at kubben skal fortsette å brenne, men nok til at den kveles langsomt.
    • Gjenta gjerne dette et par ganger med en ny kubbe.
    • Vil du ha mer varme, la grillen stå uten lokk en stund, så ilden får nok oksygen. Målet er at kjøttet skal være litt svidd, og skikkelig gjennomtrukket av røyk.

Real nordic barbecue med honning, dill og gran

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN