nivå
Vanskelig
totalt
144t
Surdeigsstarter
nivå
Vanskelig
totalt
144t
Surdeigsstarter
NATURLIG: Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. Først må du lage en surdeigsstarter.
Foto: Mette MøllerSurdeigsstarter er ganske enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Du bruker den i bakverket ditt istedenfor gjær. Det tar noen dager å lage en surdeigsstarter, så når du først har laget en ferdig til bruk, er det lurt å spare litt og mate den med nytt mel og vann.
SLIK GJØR DU
- Bland sammen mel og vann i en bolle, f.eks. 100 g vann og 100 g mel. Det skal ligne en tykk pannekakerøre. Bruk gjerne flere typer mel, som rug og hvetemel. Økologisk mel har flere sunne bakterier, så det er lettere å få i gang en starter med økologisk mel.
- La røren stå i 3 dager i en boks med et løst lokk.
- På dag 3 bør det ha kommet noen bobler i mel- og vannblandingen. Hell av 2/3-deler av blandingen, og mat den gjenværende tredjedelen med litt mer vann og mel.
- La blandingen stå til dag 4-6. Vent til det kommer en god del bobler, og så gjentar du prosessen fra dag 3 et par dager på rad. Nå bør surdeigsstarteren begynne å bli stabil og den skal være klar til å begynne å bake med.
- En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt, og ha mange bobler i seg.
NATURLIG: Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. Først må du lage en surdeigsstarter.
Foto: Mette Møller