Surdeigsstarter
Surdeigsstarter Oppskrift
nivå
Vanskelig
totalt
144t

Surdeigsstarter

nivå
Vanskelig
totalt
144t

Surdeigsstarter

NATURLIG: Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. Først må du lage en surdeigsstarter.

Foto: Mette Møller

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (236 stemmer)
Surdeigsstarter er ganske enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Du bruker den i bakverket ditt istedenfor gjær. Det tar noen dager å lage en surdeigsstarter, så når du først har laget en ferdig til bruk, er det lurt å spare litt og mate den med nytt mel og vann.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
200g
Hvetemel(gjerne økologisk)
200g
Vann(lunkent)

SLIK GJØR DU

  1. Bland sammen mel og vann i en bolle, f.eks. 100 g vann og 100 g mel. Det skal ligne en tykk pannekakerøre. Bruk gjerne flere typer mel, som rug og hvetemel. Økologisk mel har flere sunne bakterier, så det er lettere å få i gang en starter med økologisk mel.
  2. La røren stå i 3 dager i en boks med et løst lokk.
  3. På dag 3 bør det ha kommet noen bobler i mel- og vannblandingen. Hell av 2/3-deler av blandingen, og mat den gjenværende tredjedelen med litt mer vann og mel.
  4. La blandingen stå til dag 4-6. Vent til det kommer en god del bobler, og så gjentar du prosessen fra dag 3 et par dager på rad. Nå bør surdeigsstarteren begynne å bli stabil og den skal være klar til å begynne å bake med.
  5. En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt, og ha mange bobler i seg.

NATURLIG: Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. Først må du lage en surdeigsstarter.

Foto: Mette Møller

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (236 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN