Mellomgrovt surdeigsbrød Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
1t
totalt
96t

Mellomgrovt surdeigsbrød

nivå
Vanskelig
aktiv
1t
totalt
96t

Mellomgrovt surdeigsbrød

FRISTENDE: Stadig flere får øynene opp for surdeigsbrød. Det er både sunnere og metter lenger.

Foto: Mette Møller

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mmol@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (99 stemmer)
Denne surdeigsbrød-oppskriften gir nok deig til ett stort, eller to mellomstore brød. Det krever litt planlegging og tar litt tid å bake surdeigsbrød, men det er absolutt verdt strevet! Fordi den hever lenger slipper surdeigen mer næring fra kornet enn annen bakst. Den er også lettere for kroppen å fordøye, samtidig som man føler seg mett lengre.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
200g
50g
30g
200g
Surdeig(oppfrisket)
500g
Vann(ca. 37 grader)

SLIK GJØR DU

  1. For å lage surdeigsbrød må du ha en surdeigsstarter. Oppskrift på denne finner du her. Det er ganske enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Du bruker surdeigen i bakverket ditt istedenfor gjær.
  2. Frisk opp surdeigen du har laget på forhånd, ca. 12 timer før baking. Du "mater" surdeigen ved å blande en liten spiseskje surdeigsstarter med 150 g mel (like deler fin rug og fint hvetemel) og 150 g vann (ca. 37 grader)
  3. Neste dag, når surdeigen bobler, blander du alle ingrediensene sammen. Dekk med plastfolie og la den stå 1-2 timer.
  4. Hvelv deigen ut på benken og elt den forsiktig. Dra den ut og brett sammen et par ganger, og elt til deigen er glatt og klumpefri.
  5. Legg deigen i to bakekurver og sett kurvene i en plastboks med lokk, eller legg deigen rett i en smurt plastboks med lokk. Du kan også legge deigen på et kjøkkenhåndkle med litt mel i bunnen av boksen. Hvis deigen kjennes kald, så la den stå i romtemperatur i 1-2 timer før du setter den i kjøleskapet i 12-60 timer.
  6. Hvis du har lagt deigen rett i plastboksen kan det være lurt å forme den til brød etter 12 timer og legge den tilbake i boksen.
  7. På dag 3-4 skal du steke brødet. Deigen skal rett fra kjøleskapet og inn i ovnen. Sett ovnen på 230-250 grader med over- og undervarme. Sett en ildfast form eller lignende i bunnen av ovnen. Forvarm en stekeplate eller bakestein litt under midterste rille slik at brødet havner midt i ovnen når det settes inn.
  8. Legg brødet på den varme platen/bakesteinen og snitt det. Sett brødet i ovnen og kast inn litt vann i den ildfaste formen. Da skapes damp som beskytter brødet i begynnelsen av stekeprosessen slik at innsiden blir klar før skorpen blir for hard.
  9. Stek brødet i 40-60 minutter. Fargen på brødskorpen er en smakssak. Noen liker en mørkere skorpe, andre foretrekker den litt lysere.

FRISTENDE: Stadig flere får øynene opp for surdeigsbrød. Det er både sunnere og metter lenger.

Foto: Mette Møller

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mmol@dagbladet.no

Vurdering

2.7 (99 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN