Grovt byggbrød
Grovt byggbrød
SUNT OG SAFTIG: Byggbrødet krever litt arbeid, men det er verdt det!
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Nadin MartinuzziInneholder
Oppskrift
Vurdering
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Rør sammen gjær og vann i en bakebolle, bland inn melet til en jevn røre. Dekk bollen med plast, og la blandingen stå i romtemperatur til neste dag.
Bland resten av ingrediensene sammen med fordeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin, start med lav fart og øk etter hvert. Bruk "tyggegummitesten" for å sjekke om deigen er ferdig eltet. (Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut. Kan du strekke deigen uten at den brister er den ferdig eltet.)
Dekk bakebollen med plast, la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
Ta deigen ut på lett melet bord. Del den i fire like store emner som du former til runde boller. La bollene hvile på bakebordet i 10–20 minutter.
Form bollene til brød og ha dem i en smurt langpanne eller en godt smurt treramme som du plasserer på en stekeplate med bakepapir.
Dekk brødene med plast eller et klede, og la etterheve til dobbel størrelse.
Sikt litt byggmel på toppen, og snitt brødene med en skarp kniv.
Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 °C i 35–50 minutter, til de er gyllenbrune. Beregn 10 minutter ekstra om du steker brødene i treramme. Avkjøl på rist.
SUNT OG SAFTIG: Byggbrødet krever litt arbeid, men det er verdt det!
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Nadin Martinuzzi