Grovt byggbrød Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
30min
totalt
36t 20min

Grovt byggbrød

nivå
Vanskelig
aktiv
30min
totalt
36t 20min

Grovt byggbrød

SUNT OG SAFTIG: Byggbrødet krever litt arbeid, men det er verdt det!

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Nadin Martinuzzi

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (131 stemmer)
Et saftig og godt byggbrød. Oppskriften er til fire brød, så du kan fint legge noen i fryseren eller dele med naboen.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1klype(r)
Byggmel(til pynt)

Fordeig, dag 1

2g
Gjær(en klump på størrelse med en ert)
4dl

Hoveddeig, dag 2

8dl

SLIK GJØR DU

  1. Rør sammen gjær og vann i en bakebolle, bland inn melet til en jevn røre. Dekk bollen med plast, og la blandingen stå i romtemperatur til neste dag. 

  2. Bland resten av ingrediensene sammen med fordeigen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin, start med lav fart og øk etter hvert. Bruk "tyggegummitesten" for å sjekke om deigen er ferdig eltet. (Ta en deigklump, rull den i hånden og strekk den ut. Kan du strekke deigen uten at den brister er den ferdig eltet.)

  3. Dekk bakebollen med plast, la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. 

  4. Ta deigen ut på lett melet bord. Del den i fire like store emner som du former til runde boller. La bollene hvile på bakebordet i 10–20 minutter. 

  5. Form bollene til brød og ha dem i en smurt langpanne eller en godt smurt treramme som du plasserer på en stekeplate med bakepapir. 

  6. Dekk brødene med plast eller et klede, og la etterheve til dobbel størrelse.

  7. Sikt litt byggmel på toppen, og snitt brødene med en skarp kniv. 

  8. Stek brødene på nederste rille i ovnen på 220 °C i 35–50 minutter, til de er gyllenbrune. Beregn 10 minutter ekstra om du steker brødene i treramme. Avkjøl på rist.

SUNT OG SAFTIG: Byggbrødet krever litt arbeid, men det er verdt det!

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn / Nadin Martinuzzi

Inneholder

Gluten

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

2.8 (131 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN