Butterdeig
Butterdeig
Oppbevaring
Holdbarhet
- Ukjent.
Opprinnelse
- Frankrike
Næringsinnhold
- PER 100G
Kcal
397.4
Proteiner
5.3
Fett
26.2
Karbohydrater
33.7
Norsk sesong
Butterdeig ble oppfunnet av en fransk konditorlærling ved navn Claudius Gele rundt 1645. Claudius ville bake et lekkert brød til sin syke far, som gikk på en diett bestående av vann, mel og smør. Claudius lagde en deig som han pakket smøret inn i. Han klappet deigen utover bordet. Etter å ha gjentatt dette 10 ganger formet han deigen til et brød.
Læremesteren til Claudius frarådet ham å steke brødet. Læremesteren hadde nemlig sett hvordan han satte det sammen og trodde smøret ville renne utover, men til tross for rådet, ble det satt inn i ovnen. Både Claudius og læremesteren ble mer og mer overrasket mens de så brødet stekes. De ble forbauset både over størrelsen og formen brødet fikk.
Bakverket croissant lages av butterdeig. Lignende forberedt deig finnes også til noen sorter strudel.