Butterdeig

Butterdeig

Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX.

Oppbevaring

    Holdbarhet

      Ukjent.

    Opprinnelse

      Frankrike

    Næringsinnhold

      PER 100G
      Kcal
      397.4
      Proteiner
      5.3
      Fett
      26.2
      Karbohydrater
      33.7

    Norsk sesong

      Butterdeig ble oppfunnet av en fransk konditorlærling ved navn Claudius Gele rundt 1645. Claudius ville bake et lekkert brød til sin syke far, som gikk på en diett bestående av vann, mel og smør. Claudius lagde en deig som han pakket smøret inn i. Han klappet deigen utover bordet. Etter å ha gjentatt dette 10 ganger formet han deigen til et brød. Læremesteren til Claudius frarådet ham å steke brødet. Læremesteren hadde nemlig sett hvordan han satte det sammen og trodde smøret ville renne utover, men til tross for rådet, ble det satt inn i ovnen. Både Claudius og læremesteren ble mer og mer overrasket mens de så brødet stekes. De ble forbauset både over størrelsen og formen brødet fikk. Bakverket croissant lages av butterdeig. Lignende forberedt deig finnes også til noen sorter strudel.