Brimis ribbe
Brimis ribbe
DRØMMEN: Slik drømmer vi om at ribba skal se ut når den kommer ut av ovnen. Følger du Brimis råd, er du langt på vei sikret sprø svor.
Foto: Mette MøllerOppskrift
Vurdering
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Rut opp svoren, og dryss over rikelig med grovt salt på begge sider av ribba. Det er viktig å bruke grovt salt, ikke finsalt. Det salter ribba på en helt annen måte. Kvern gjerne over litt svart pepper også, og la ribba ligge kjølig med svorsida ned i minst 2 dager. Brimi lar den ligge i 3-4 dager.
Børst det løse saltet av ribba, og legg den med svorsiden ned i ei langpanne. Hell på vann til det dekker litt opp på svoren. Dekk med aluminiumsfolie, og la ribba dampe på 200 grader i rundt 1 time.
Ta ut ribba og løft den over på rist. Bruk en dyp tallerken eller klumper av folie til å bygge opp ribba på midten. Ribba skal være så jevn som mulig, slik at vann og fett dreneres bort og ikke danner «dammer» i ribba.
Sett ei langpanne under rista, og stek ribba videre på 180-185 grader i minst 2 timer. Ha litt vann i langpanna, slik at ribbesjyen ikke steker tørt. Følg med på stekingen underveis, det skal mye til å steke ei ribbe for mye, men svoren må ikke bli svidd.
Hvis du sliter med å få jevnt sprø svor, så sett ribba litt under grill noen minutter. Da er det viktig å følge med slik at svoren ikke blir brent.
Se hvordan Arne Brimi lager den perfekte ribba med sprø svor.
Ta ut ribba, og la den hvile før du skjærer i den. Hvis det er noen deler av svoren som fremdeles ikke er sprø, så kan du «sminke» ribba forsiktig ved bruk av en varmluftpistol, eller til nød en liten skibrenner. Da spretter svoren fint opp!
DRØMMEN: Slik drømmer vi om at ribba skal se ut når den kommer ut av ovnen. Følger du Brimis råd, er du langt på vei sikret sprø svor.
Foto: Mette Møller