Chicharrón Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
25min
totalt
40t

Chicharrón

nivå
Middels
aktiv
25min
totalt
40t

Chicharrón

BACONCRISP: Du får ikke svoren særlig mye sprøere enn i den peruanske retten chicarrón - «sinnsykt sprøtt svor».

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (32 stemmer)
Chicharrón er spansk for ”sinnsykt sprøtt svor”. Det er utrolig deilig som snacks, men du kan også tenke på det som en strategi for julematen: Den beste måten å få ekstra sprøtt svor er å tilberede det separat. (Det er vanlig å fritere kjøttet, eller bare langsteke det.) For en autentisk peruansk opplevelse, server med syrlig salat, chilisaus og eventuelt fritert kjøtt. Som snacks, dryss over salt, og server med sitronsaft og chilisaus.  Du kan skjære svoret av ribba selv, men det er også noe som kan bestilles hos en slakter.  Hentet fra Det beste jeg vet - Skikkelig sprø svor i Peru

DETTE TRENGER DU

PERSONER
Salt(Gjerne røykt)
Nøytral matolje(Eller annen frityrolje)

SLIK GJØR DU

  1. Det er viktig at svoret skal ha så lite underhudsfett som mulig. Skrap vekk synlig fett. 

  2. Kok opp en stor gryte med vann. Salt vannet rikelig. La småkoke – syde – i 4–6 timer ved rundt 90 grader. Koker det skikkelig, kan boblene få svoret til å revne. 

  3. Løft svoren ut, forsiktig, og legg på bakepapir. Løft med en hullsleiv, eller to hullsleiver – svoren er nå så skjør at den veldig lett kan revne. Avkjøl over natten i kjøleskap. Skrap vekk det som er av fett. Skjær i biter på om lag 5 ganger 10 centimeter.

  4. Du kan fritere dette, men aller best resultat får du hvis du tørker i ovnen ved 50 grader til de er helt harde – gjerne 1 til 2 døgn. Bitene bør ligge på bakepapir. Først blir de helt slappe, etter hvert stive som papp.

  5. Like før du skal spise, varm olje i en frityrgryte eller minst 5 cm i en stor gryte. Varm oljen til 180 grader. Har du ikke steketermometer, kan du teste om oljen er varm ved å ha i en brødbit. Det skal frese energisk og brødbiten skal bli gyllenbrun på noen få sekunder.

  6. For å fritere svoren, er det viktig å ha en hullsleiv. Legg én bit svor i gryten (bruk gjerne en av de som har revnet eller ikke ser så pene ut for å teste), press den ned med hullsleiven (ellers vil den krølle seg). Er oljen passe varm vil svoren begynne å poppe etter få sekunder – og den bør være ferdig på 15 sekunder. Du ser lett når den slutter å blåse seg opp. Fortsett med de andre bitene.

  7. Tilsett rikelig med salt – gjerne røykt salt, sitron og chilisaus – og server.

BACONCRISP: Du får ikke svoren særlig mye sprøere enn i den peruanske retten chicarrón - «sinnsykt sprøtt svor».

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (32 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN