Eltefritt brød
Eltefritt brød
SLIK GJØR DU
Ha hvetemel, speltmel, salt og gjær i en bolle. Ha i vann og rør rundt til alt melet er fuktig. Det blir en klissete deig. Dekk til og la den stå til dagen etter.
Det fungerer fint med romtemperatur. Noen liker å heve i kjøleskap, det går også bra (men, kan litt lenger tid).
Ha litt mel på benken. Velv ut deigen og brett den inn fra sidene. La den hvile. Imens setter du støpejernsgryta (eller noe annet som holder formen og tåler høy varme) inn i ovnen og varmer opp til 240 grader.
Når ovnen er varm, tar du ut den knallvarme gryta (vær forsiktig!). Ha i deigen, sett på lokket og la brødet bake i omtrent 40 minutter. Ta så av lokket, sett gryta tilbake i ovnen og bak i 10-15 minutter til. Brødet skal ha en fin, gyllen skorpe.
TIPS: Deigen kan halveres, men da må du slå av ti minutter på steketiden (altså bare 30 minutter før du tar av lokket).