Eltefritt grovbrød
Eltefritt grovbrød
Her er en oppskrift på grovt eltefritt brød.
Foto: Synøve DreyerDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Rist solsikker i varm tørr panne til de blir sprø og litt gylne.
Vei opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle.
Rør gjæren ut i kaldt vann og hell væsken i bakebollen med det tørre. Rør til en jevn masse. Dekk bollen med plast og la det stå på benken i 12–16 timer.
Strø benken med mel og velt deigen ut. Brett deigen fra hver kant inn mot midten, og stram deigen ovenfra og under til en stor rund bolle som legges i en bolle og heves til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Forvarm ovnen til 250° med en jerngryte (ca. 22 cm) i.
Når deigen er ferdig hevet, ta jerngryta ut fra ovnen og dryss med mel i bunnen av gryta. Velt deigen oppi jerngryta og sett på lokket. Sett hele gryta med lokk på midterste rille i ovnen og stek det i 30 minutter.
Velt deretter ut brødet fra gryta og stek det ytterlig i ca. 15 minutter uten gryta. Bank forsiktig under brødet. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Man kan også bruke et steketermometer. Når kjernetemperaturen en 96-97°, er brødet ferdig.
Her er en oppskrift på grovt eltefritt brød.
Foto: Synøve Dreyer