Grove brettebrød
Grove brettebrød
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Hell det kalde vannet over gjæren i en bakebolle. Rør om til gjæren er oppløst. Tilsett begge melsortene og rør raskt sammen til en deig. Dekk bollen med plastfilm, og la deigen hvile i romtemperatur over natten
i 8–10 timer.Neste dag tilsettes lunkent vann, sirup, linfrø og salt. Tilsett så grovt mel og hvetemel. Arbeid deigen sammen til en blank og smidig deig i ca. 8 minutter for hånd eller i maskin. Tilsett rosiner og arbeid deigen ytterligere en kort stund til de er jevnt fordelt i deigen.
Ta deigen opp i en melet langpanne 20 x 30 cm. Trykk den ut med en oljet hånd, slik at den blir jevnt tykk. La deigen stå framme og heve i romtemperatur i 2–3 timer. Trykk fingrende ned i deigen etter halve tiden slik at den synker litt sammen.
Sett ovnen på 250°. Dryss grovt mel på benken, og hvelv deigen forsiktig ut. Pass på at ikke for mye luft går ut av deigen. Brett den deretter fortsatt forsiktig i tre og skjær i 4 store biter.
Løft forsiktig bitene over på bakepapir på stekeplate. La dem heve i 10–15 minutter.
Sett de ferdighevede brødene i nedre del av den varme ovnen, og dusj over med litt vann med en sprayflaske. Stek brødene
i 5 minutter, og senk deretter varmen til 225°. Stek ytterligere i 20–25 minutter.La de nystekte brødene hvile på bakerist under bakehåndkle slik at de beholder sprøheten.