
Møsbrømlefse
Møsbrømlefse
TRADISJON: I nord, nærmere bestemt Salten er dette en velkjent og tradisjonsrik rett.
Foto: Takkemat / Kagge forlagDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Bland sammen ingrediensene til lefsen i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være litt klissete.
Del deigen i 40 emner, rull til boller, og trykk de litt flat. Ha mel mellom og legg plast over emnene.
Kjevle ut til tylle runde lefser med byggmel. Stek lefsene på over middels varme lett på begge sider.
Legg lefsene oppå hverandre i et klede så de ikke blir tørre. Lefsene kan lages i forkant og fryses.
Til møsbrømmen raspes all osten fint og røres ut i melken under oppkoking.
Pass på og bruk ikke for varm plate. Når osten er smeltet i melken, ristes melet ut i et glass med lokk i litt kaldt vann. Rist til det er klumpfritt og rør jevningen ned i den varme melken.
Ha i sukker og salt og kok opp møsbømmen, mens det røres hele tiden. La den småkoke noen minutter så den tykner litt. Møsrømen skal være omtrent like tykk som vaniljesaus.
Tilbehør er rømme, smør og sirup.
Sett takka på middels varme. Legg et bakepapir på takka og legg ei lefse oppå.
Smør en øse med møsbrøm utover lefsen. Legg på en teskje smør, en spiseskje rømme og en spiseskje sirup i midten av lefsa.
Når smøret er smeltet er lefsa, brettes lefsa dobbelt. Så brettes hvert hjørne inn mot midten. Så det ligner litt en konvolutt.
Lefsen legges lett på et fat hvis man løfter opp bakepapiret og lar lefsen gli over på fatet. Null gris og enkelt og greit.
Når lefsen skal spises river man av et hjørne bretter det sammen og løfter opp og dypper i rømmefyllet som kalles "søvvel". Dypp og sis biter av lefsa. Vi som er oppvokst med dette spiser med fingrene, mens andre nok foretrekker kniv og gaffel.
TRADISJON: I nord, nærmere bestemt Salten er dette en velkjent og tradisjonsrik rett.
Foto: Takkemat / Kagge forlag