Piggvar bakt med høy
Piggvar bakt med høy Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
30min
totalt
45min

Piggvar bakt med høy

nivå
Middels
aktiv
30min
totalt
45min

Piggvar bakt med høy

Høybakt piggvar slik Even Ramsvik serverer den på Ylajali. Men Viestad har bedre høy. Foto: Mette Randem

Inneholder

Fisk

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (3 stemmer)
Dette er min variant av en oppskrift som Even Ramsvik serverer på restauranten Ylajali i Oslo. Du kan bruke mange typer høy, men hvis du plukket høyet selv, kan du finne et som lukter godt. Det beste er friargras, som i følge den nyttige siden rolv.no finnes i nesten hele Norge. Der beskrives det slik: "Det har flate, lyst blågrønne og myke blad, og bladslireåpningen har lange hår. Blomstene sitter i en fiolett, seinere gyllen, akslignende topp. De sylspisse småaksene er enblomstrete med knebøyd snerp. Gulaks blomstrer mellom juni og august."Piggvar er en deilig fisk, men den er dyr. Oppskriften er også god med annen fin flatfisk, som kveite. Hvis du har helt fersk brosme eller steinbit, kan det også være godt. 

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1kg
Piggvar(i ett stykke, med skinn og ben)
1klype(r)
1bunt
Gulaks(eller annet godt gras)

SLIK GJØR DU

  1. Forvarm en jernpanne med lokk, eller en ildfast form. Det beste er å gjøre det i peisen, men hvis du ikke kan (eller tør) kan du bruke stekeovnen.

  2. Sett den på makstemperatur, 300 grader, eller 350 hvis du kan. 

  3. Krydre fisken med salt, og eventuelt litt pepper.

  4. Ta ut panna av peisen eller ovnen. Legg gras i bunnen av panna, fisken oppå og mer gras oppå det igjen. Sett på lokk eller dekk med folie. Sett tilbake i peisen/ovnen og la bake slik i 10 til 15 minutter. 

  5. Sjekk at fisken er ferdig ved å stikke en kniv inn til der den er på sitt tjukkeste. Spissen bør være varm. La hvile i 10 minutter med lokk før du serverer. 

  6. Skinnet er så hardt stekt at det som regel bare er å dra det av. Bruk en kakespade eller ostehøvel til å løfte kjøttet av beinet. Sørg for å få med litt av den gode kraften i bunnen av panna. 

  7. Høvle over litt smør og server før smøret har smeltet. 

Høybakt piggvar slik Even Ramsvik serverer den på Ylajali. Men Viestad har bedre høy. Foto: Mette Randem

Inneholder

Fisk

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (3 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN