Rosmarinbrød
Rosmarinbrød
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Bland sammen 3/4 av melet med salt, vann, juice og gjær. Riv gjæret i mindre biter. Bland godt, enten med en tresleiv, eller med eltekloen i en kjøkkenmaskin, langsomste innstilling.
Elt til du har en jevn, seig deig. Bland inn finhakket rosmarin og resten av melet. Du bør nå ha en klissete, men nokså fast deig. Elt litt til, enten fem minutter til med kjøkkenmaskin, eller med en sleiv til armen din blir ganske sliten.
Dekk med plast og la stå og heve på et lunt sted til deigen har doblet i størrelse. Hvor lang tid dette tar er avhengig av temperatur — sett av en drøy times tid.
Forvarm ovnen til 220 grader.
Strø arbeidsflaten med rugmel. Slå opp deigen, det vil si, elt den til du har et fint, rundt brød. Det er lurt å brette deigen noen ganger — da holder den fasongen bedre. Like før du er ferdig med å forme brødet, strø over litt mer rosmarin og litt fingersalt — sånn at det blir halvveis innarbeidet i skorpa. Legg brødet på et smurt brett eller i en brødform.
La heve litt til, minst 20 minutter.
Sett inn i ovnen. Etter fem minutter, skru ned temperaturen til 190 grader og stek videre i 45 minutter. Sjekk at brødet er ferdig ved å stikke med en skarp kniv. Det bør ikke være deig som sitter igjen på kniven.
La avkjøles på en rist.
TIPS: Hvis du vil ha en ekstra fin skorpe på brødet, sett en metallform nederst i stekeovnen. Hell oppi en desiliter kokende vann samtidig som du setter inn brødet. Dampen gjør at det settes i gang noen velsmakende bruningsprosesser.