Stekt torsk med potetmos, rotfrukter og brunet smør
Stekt torsk med potetmos, rotfrukter og brunet smør
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Skrell og skjær rotgrønnsakene i ønskede biter og legg dem i en ildfast form. Ha over nøytral olje, salt og pepper. Bland godt og bak i forvarmet ovn på 180° i 20–25 minutter.
Skjær torskefileten i porsjonsbiter og krydre dem med salt og pepper. Varm opp nøytral olje i en stekepanne på middels varme.
Når stekepannen er god og varm, legges fisken i med skinnsiden ned. Stek til skinnsiden blir gyllen, cirka 3–4 minutter, ha i en teskje med smør og trekk pannen av varmen. La fisken steke på ettervarmen i 2 minutter. Snu fisken over på et stekebrett. Bak fisken ferdig i ovnen på 180° varmluft i 5 minutter ved servering.
Kok potetene helt møre i usaltet vann. Skrell potetene og legg dem i en kjele mens de fortsatt er varme. Varm opp melk og smør og tilsett de kokte potetene. Stapp godt med en potetstapper og bland sammen. Smak til med salt og pepper til slutt.
Lag brunet smør: Ha smøret i en kjele og smelt det på middels varme til smøret er nøttebrunt og lukter mild karamell. Trekk kjelen av varmen og sil over i en ny kjele eller beholder som tåler varme godt. Avkjøl. Pass på så ikke smøret brenner seg, for da blir det bittert.
Brunet smør med løk lager du ved å brune smør, finkuttet sjalottløk og soyasaus i en kjele. Hold det varmt til servering.