Flat kalkun med appelsin Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
1t
totalt
3t

Flat kalkun med appelsin

nivå
Middels
aktiv
1t
totalt
3t

Flat kalkun med appelsin

 

GOBBLE GOBBLE: Kalkun på nyttårsaften? Viestad gir deg oppskriften.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.3 (36 stemmer)
Ved å bake kalkunen oppå båter av appelsin får den både et søtt og syrlig pust av appelsinsaften, og den rike aromaen fra skallet. Det er et ekstra poeng å bruke økologisk appelsin når man benytter seg av skallet på denne måten.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
2ss
1ts
Timian(tørket)
3stk
Appelsin(økologiske, i båter)
100g
Smør(eller andefett)

SLIK GJØR DU

  1. Begynn dagen i forveien, eller i det minste noen timer før. Klipp kalkunen opp langs ryggen. Det gjør du best ved å bruke ei fjørfesaks. Men - i visshet om at dette kanskje ikke er utstyr du har for hånden - du kan også bruke ei (godt vasket) hagesaks eller du kan rett og slett kutte opp kalkunen langs ryggen med en kraftig kniv.

  2. Brett ut kalkunen, klem ned med hånda, så den blir så flat som mulig. Den vil gi motstand ved brystet, der den holdes oppe av et V-formet brystbein. Hvis dette ikke knekker av seg selv når du trykker litt til, skjær vekk dette beinet, eller del det i to.

  3. Gni fuglen inn med salt og timian både oppå og under og innimellom, press over en tredel av appelsinbåtene, la de utpressede båtene ligge oppå og under fuglen. Dekk med plast og la ligge i kjøleskapet over natta eller noen timer.

  4. Ta ut fuglen to timer før du skal tilberede den. Ta ut smør eller andefett også. 

    Forvarm ovnen til 200 grader.

  5. Tørk av fuglen. Fjern overflødig salt og appelsin. Gni fuglen inn med andefett eller smør og legg i ei stor langpanne. Press over noen appelsinbåter, legg resten under kalkunen. Sett i ovnen, og bak i 30 minutter på nederste rille og 30 minutter så høyt oppe du tør. Skinnet skal bli brunt, men ikke brent. Sett deretter kalkunen midt i ovnen og reduser varmen til 175 grader. Dryss eventuelt over sukker. Det gir sprøere skinn, med fin sødme. 

  6. Stek videre i omtrent 1 times tid, inntil kjernetemperaturen er 68 grader (der lårene er på sitt tjukkeste), eller til saften som siver fra lårene er klar når du stikker i dem med en skarp kniv der de er på sitt tjukkeste. Skru av ovnen, åpne ovnsdøra og la stå og hvile i minst 20 minutter før du serverer. 

  7. Løft kalkunen over på et varmt serveringsfat. Hell over stekesjyen og server.

 

GOBBLE GOBBLE: Kalkun på nyttårsaften? Viestad gir deg oppskriften.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.3 (36 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN