Safranglasert kalkun Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
1t
totalt
10t

Safranglasert kalkun

nivå
Middels
aktiv
1t
totalt
10t

Safranglasert kalkun

LITT LUKSUS: Kalkun er billig, men kjøttet blir fort tørt. Ved hjelp av safran (du trenger ikke mye), smør og en pensel eller en sprøyte gjør du fuglen til festmiddag.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (25 stemmer)
Safran var vanlig sammen med fin fugl på den tida da kalkunen fortsatt var regnet som eksklusiv. Før var det altså en klassisk dyrt-pluss-dyrt-kombinasjon, mens i dag handler det om å gi karakter og luksusfølelse til en fugl som på grunn av produksjonen ofte ellers ender opp som pregløs. (Safran er regnet som verdens dyreste krydder. Men det er ikke så dyrt i bruk; du trenger ikke mer enn et kvart eller halvt gram safran til en hel kalkun.)

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1stk
Kalkun(på fem kilo)
0.25g
Safran(eller 0.5 gram)
100g
Smør(eller gåsefett, romtemperert)
2stk
Appelsin(i båter)
2stk
Løk (kepaløk)(i båter)
0.5dl
Appelsinsaft(konsentrat, med sukker)

SLIK GJØR DU

 1. Legg kalkunen i saltlake. Enten over natta i en 4 til 5 prosent saltblanding (40 til 50 gram, om lag 2 til 3 spiseskjeer, per liter vann) i kjøleskapet, eller i 2 til 3 timer i en sterkere lake (4 til 5 skjeer per liter vann). Hvis du vil smaksette laken med krydder, for eksempel pepper og laurbær, er det godt. Kok opp krydderne i 1 dl vann, så frigjør du smak. Er kalkunen frossen, tin den gjerne i (den svake) laken.

 2. Ta kalkunen ut av laken. La kalkunen ligge utildekket i romtemperatur i 4 timer før du begynner å steke den.

 3. Kjøl brystet ved å legge et kjøkkenhåndkle med isbiter eller et fryseelement over den siste halvtimen før du skal steke fuglen.

 4. Ha safranen i 1 spiseskje kokende vann og la ligge og trekke i noen minutter.

 5. Bland safranvann, smør, salt, pepper og kanel og gni inn hele fuglen med denne fettblandingen. Press gjerne litt av smørblandingen under skinnet på fuglen, der du kan komme til uten å rive opp skinnet.

 6. Legg appelsinbåter og løk inni fuglen. Press gjerne litt på appelsinbåtene.

  Forvarm ovnen til 200 grader.

 7. Legg et stykke aluminiumsfolie over brystet på fuglen. Sett en langpanne i bunnen av ovnen (fylt med grønnsaker, se tips). Stek kalkunen i 1 time, på en rist på nest nederste rille.

 8. Fjern folien fra brystet og skru ned temperaturen til 150 grader. Samle opp stekesjy og fett fra langpanna, og bland med appelsinsaft. Pensle fuglen med denne blandingen. Stek videre i 2 timer, eller til steketermometeret viser 65 grader. (Steketiden varierer forbløffende mye, avhengig av størrelsen på fuglen, men ikke minst avhengig av hva slags ovn du bruker.) Pensle kalkunen hver halvtime eller der omkring. Når kjernetemperaturen har nådd 65 grader, skru ned temperaturen til 120 grader.

 9. Når kjernetemperaturen har nådd 70 grader, sett ovnsdøren åpen og la hvile til du skal servere. Er det lenge til du skal spise, vent til temperaturen i ovnen har sunket til 70 grader, og skru den på 70 grader, helst med varmluftsfuksjon. Da kan den stå lenge og vente.

LITT LUKSUS: Kalkun er billig, men kjøttet blir fort tørt. Ved hjelp av safran (du trenger ikke mye), smør og en pensel eller en sprøyte gjør du fuglen til festmiddag.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.1 (25 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN