
Safranglasert kalkun
Safranglasert kalkun
LITT LUKSUS: Kalkun er billig, men kjøttet blir fort tørt. Ved hjelp av safran (du trenger ikke mye), smør og en pensel eller en sprøyte gjør du fuglen til festmiddag.
Foto: Mette RandemOppskrift

Vurdering
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Legg kalkunen i saltlake. Enten over natta i en 4 til 5 prosent saltblanding (40 til 50 gram, om lag 2 til 3 spiseskjeer, per liter vann) i kjøleskapet, eller i 2 til 3 timer i en sterkere lake (4 til 5 skjeer per liter vann). Hvis du vil smaksette laken med krydder, for eksempel pepper og laurbær, er det godt. Kok opp krydderne i 1 dl vann, så frigjør du smak. Er kalkunen frossen, tin den gjerne i (den svake) laken.
Ta kalkunen ut av laken. La kalkunen ligge utildekket i romtemperatur i 4 timer før du begynner å steke den.
Kjøl brystet ved å legge et kjøkkenhåndkle med isbiter eller et fryseelement over den siste halvtimen før du skal steke fuglen.
Ha safranen i 1 spiseskje kokende vann og la ligge og trekke i noen minutter.
Bland safranvann, smør, salt, pepper og kanel og gni inn hele fuglen med denne fettblandingen. Press gjerne litt av smørblandingen under skinnet på fuglen, der du kan komme til uten å rive opp skinnet.
Legg appelsinbåter og løk inni fuglen. Press gjerne litt på appelsinbåtene.
Forvarm ovnen til 200 grader.Legg et stykke aluminiumsfolie over brystet på fuglen. Sett en langpanne i bunnen av ovnen (fylt med grønnsaker, se tips). Stek kalkunen i 1 time, på en rist på nest nederste rille.
Fjern folien fra brystet og skru ned temperaturen til 150 grader. Samle opp stekesjy og fett fra langpanna, og bland med appelsinsaft. Pensle fuglen med denne blandingen. Stek videre i 2 timer, eller til steketermometeret viser 65 grader. (Steketiden varierer forbløffende mye, avhengig av størrelsen på fuglen, men ikke minst avhengig av hva slags ovn du bruker.) Pensle kalkunen hver halvtime eller der omkring. Når kjernetemperaturen har nådd 65 grader, skru ned temperaturen til 120 grader.
Når kjernetemperaturen har nådd 70 grader, sett ovnsdøren åpen og la hvile til du skal servere. Er det lenge til du skal spise, vent til temperaturen i ovnen har sunket til 70 grader, og skru den på 70 grader, helst med varmluftsfuksjon. Da kan den stå lenge og vente.
LITT LUKSUS: Kalkun er billig, men kjøttet blir fort tørt. Ved hjelp av safran (du trenger ikke mye), smør og en pensel eller en sprøyte gjør du fuglen til festmiddag.
Foto: Mette RandemOppskrift
