Friterte soyaboller
Friterte soyaboller
FRITERT: Friterte boller av soya er en fin variasjon på falaffel.
Foto: Mette RandemDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Ha tørkede soyabønner i en gryte og dekk med vann.
La stå og trekke så lenge du har tid til – den største effekten får du den første timen.
Kok opp og la småkoke i fem til 20 minutter. Ha i ferske (eller frosne) soyabønner og kok i tre–fire minutter.
Hell av vannet. La renne av seg.
Mos bønnene i en blender med litt vann – bare nok til at de lar seg mose. Press ut væske av bønnemassen. Dette gjør du enkelt ved å ha den i en metallsikt og la den renne av seg – men det tar tid – eller ved å ha i et osteklede og presse ut væsken. (Væsken du får er soyamelk, og kan brukes til alt fra frokostblanding til å lage egen tofu – hvis du liker slikt.)
Krydre med rikelig med krydder, paprika, løk og salt. Smak til! Ha i litt hvetemel. Begynn med et par spiseskjeer. Det er meningen at blandingen skal holde sammen.
Varm rikelig med olje i en frityrgryte eller i en vanlig gryte. Varm oljen til 175 grader. Har du ikke termometer, ha i en bit av en grønnsak og vent til det bobler energisk rundt den.
Bruk en skje til å forme soyamassen til boller. De må henge sammen, om enn bare så vidt. Gjør de ikke det, vend inn mer mel. Friter soyabollene til de er sprø og deilige.
FRITERT: Friterte boller av soya er en fin variasjon på falaffel.
Foto: Mette Randem