Klassisk lammesteik med hjemmelaget sjysaus
Klassisk lammesteik med hjemmelaget sjysaus
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Frossen lammesteik tines langsomt i kjøleskap. En stor steik trenger ca. 2 døgn tining på et kjølig sted.
Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløken i tynne båter. Stikk lommer i steika med en kniv og stikk inn hvitløkbåter og rosmarinkvister.
Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret, stikk inn steketermometeret og pass på at du ikke treffer bein. Hell på 1 l vann.
Stek ved 125° i 2–3 timer. Når steketermometeret viser 70° i kjernen, er kjøttet rosa. Ved 76° i kjernetemperatur er steika gjennomstekt. Etterfyll med vann om nødvendig.
Pakk steika inn og hold den varm. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før oppskjæring.
Imens lager du sausen av stekesjyen. Sil og kok opp skyen og jevn den med meljevning. La sausen koke og smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.
Server steika med f.eks. gratinerte poteter eller stekte potetbåter, dampede grønnsaker og saus.