Morellterte
Morellterte
MORELLTERTE: Arne Brimi er veldig glad i moreller. - Jeg har vokst opp med morelltrær i hagen, og det beste jeg vet er å gå og plukke morellene rett fra treet.
Foto: Mette MøllerDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Start med mørdeigen. Det er best hvis alle ingrediensene holder romtemperatur før du begynner. Ha mel, smør, melis og egg i en kjøkkenmaskin, og kjør til den fin deig. La deigen hvile kjølig under plast to timer før du kjevler den ut, og legger den i en terteform og trykker den utover. Prikk bunnen med en gaffel.
Et triks her å bake ut deigen dagen før og legge den i formen og fryse den. Så tar du formen direkte fra fryseren og rett i varm ovn. Slik er det lettere å holde kantene oppe.
Stek på 185 grader i 10-12 minutter til tertebunnen er gyllen. Avkjøl.
Fjern steinene fra morellene, og ha dem i en kjele sammen med sukker og rødvin. Kok opp og la vinen koke litt inn.
Hell på vann til det dekker, og la dette småkoke noen minutter, men ikke så lenge at bærene løser seg opp.
Sil av saften, og ta vare på de kokte morellene. Varm opp morellsaften sammen med oppbløtte gelatinplater. Regelen er å bruke 10 plater pr. liter væske for å få en stabil gele. Smak til med eventuelt mer sukker, eller ha i litt ekstra vann dersom laken er for søt. Sett til avkjøling, og kjøl den ned til den nesten stivner.
Fordel geleen på den ferdigstekte terteformen, og sett kjølig. Nå skal den stå til geleen er stivnet.
Rett før servering pisker du opp marengs av eggehvite og sukker. Pisk eggehviten nesten helt stiv før du tar oppi sukkeret.
Fordel marengsen oppå morellgeleen, og brenn av med en skibrenner, eller bruk overvarme i grillen 3-4 minutter. Pynt gjerne med ekstra moreller, og sesongens spiselige blomster.
MORELLTERTE: Arne Brimi er veldig glad i moreller. - Jeg har vokst opp med morelltrær i hagen, og det beste jeg vet er å gå og plukke morellene rett fra treet.
Foto: Mette Møller