Påskeisparfait med karamelliserte pecannøtter Oppskrift
nivå
Vanskelig
aktiv
2t
totalt
25t

Påskeisparfait med karamelliserte pecannøtter

nivå
Vanskelig
aktiv
2t
totalt
25t

Påskeisparfait med karamelliserte pecannøtter

SØTT PUNKTUM: Frisk og søt is med smak av appelsin og karamell er perfekt påskedessert.

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (6 stemmer)
Forberedelser:  Isen må lages minst en dag i forveien. Dekker du isen godt til med plast, kan den holde seg flere måneder i fryseren. Appelsinsalaten kan lages dagen før. Toffeesausen anbefaler jeg at du lager samme dag som gjestene kommer.     Drikketips:  Her anbefaler jeg Vin Santo, den søte og hellige vinen fra Toscana, Italia. Eiswein eller Trockenbeerenauslese fra Tyskland er også veldig godt. Eller et enkelt glass portvin. 

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Isparfait

0.5dl

Pekankrokan og hakket kandisert appelsinskall

4stk
Appelsin(Det ytterste skallet)
0.5dl

Toffeesaus

100g
0.25ts

Appelsinsalat

1stk
Vaniljestang(Frøene)

SLIK GJØR DU

  1. Ha eggeplommene i en piskebolle og pisk kraftig. Kok opp sukker med vann og la koke i 10 minutter til vannet er kokt bort og det er rett før laken brunes til karamell. Hell den varme sukkerlaken over eggeplommene under intens pisking. Fortsett å piske til eggedosis, og ikke stopp før den er avkjølt. 

  2. Pisk kremfløte forsiktig til en myk krem. Bland eggedosis med pisket krem, pekankrokan (spar et par spiseskjeer til anretning) og hakket kandisert appelsinskall. Fyll en brødform eller lignende med issmeten og sett den i fryseren natten over. 

  3. Start med å karamellisere pekannøttene. Varm en stekepanne og ha i sukkeret. La det smelte til det blir nøttebrunt. Tilsett pekannøtter og la de rulle i karamellen. Stek nøttene i karamellen  i 2-3 minutter, hell de så over på et oljesmurt bakepapir og la de avkjøle i 30 minutter. Grovhakk de karamelliserte pekannøttene til krokan i foodprosessoren. 

  4. Skrell det ytterste appelsinskallet med et zestjern eller en tynn potetskreller (spar appelsinene til appelsinsalaten). Kutt skallene i tynne strimler hvis du har brukt potetskreller. Kok strimlene fra kaldt vann tre ganger for å få bort bitterstoffene som sitter i skallet. Etter siste oppkok legges strimlene i en kjele med 3 ss sukker og ½ dl vann. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter til sukkeret koker inn i appelsinstrimlene. Dette kalles å kandisere. 

  5. Ha vanlig sukker i en kjele og varm opp til sukkeret smelter og karamelliseres. Tilsett brunt sukker og la det smelte. Ha i smør og rør godt om slik at smøret blandes inn i sukkeret. Tilsett fløte og la sausen koke i 10 minutter til den begynner å tykne. Smak til med salt. Sett sausen til side og server den lunken. 

  6. Fjern skallet på appelsinene, også de fire du brukte til appelsinstrimler. Skjær inn mellom hver appelsinbåt, forsøk å få hele fine fileter. Legg appelsinfiletene i en bolle og vend de i sukker og frøene fra en vaniljestang. Tilsett resten av de kandiserte appelsinstrimlene. Server appelsinsalaten til isparfaiten. 

  7. Flytt isen til kjøleskapet for temperering 30 minutter før servering.

  8. Ved anretting hvelves isen over på et fat, pyntes med pekankrokan, kandiserte appelsinstrimler, toffeesaus og appelsinsalat.

SØTT PUNKTUM: Frisk og søt is med smak av appelsin og karamell er perfekt påskedessert.

Foto: Sara Johannessen

Inneholder

Egg
Laktose

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4 (6 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN