
Rugbrød i langpanne
Rugbrød i langpanne
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Varm vannet eller melken til den er fingervarm, 37 º. Smuldre gjæren i bakebollen, og rør den ut med væsken. Ha i salt og mel og eventuelt solsikkekjerner og linfrø. Elt deigen smidig og fin. Hold igjen litt av hvetemelet til utbaking av brødene. Smør gjerne litt olje på overflaten av deigen. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, 30–40 min.
Ta deigen ut på melet bakebord. Kna i mer mel hvis deigen er klissete. Del deigen i fire, og form emnene til brød. Legg dem i en godt smurt langpanne. Smør med smeltet margarin mellom hvert brød. Dekk med plast, og la brødene etterheve i 20–30 minutter.
Pensle brødene lett med lunkent vann, og prikk brødene lett med gaffel.
Sett langpannen på nederste rille i ovnen, og stek brødene ved 210 º i ca. 1 time. Skru ned termostaten til 200 º det siste kvarteret. Hvelv brødene på rist, og prøv om brødene er ferdigstekt ved å trykke lett mot de sammenskjøvne sidene. Går merket ut, er brødene ferdige. Virker brødene litt lite stekt, kan de legges på plate og stekes videre i 15 minutter. Avkjøl på rist.