Persetorsk
Persetorsk
FIN: Persetorsk er fiin gammel bergensmat.
Foto: Mette RandemDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Ha fisken i et dørslag og skyll godt med iskaldt vann. Tørk godt.
Forvarm ovnen til 200 grader. Legg fisken i en ildfast form, helst av metall, for den bruker ikke så lang tid til å bli varmet opp. (Bruker du stengods, er det lurt å forvarme formen.) Bak fisken i 10 minutters tid, til den flaker seg fint.
Lag saus ved å varme crème fraîche, hvitvin og sjalottløk i ei lita gryte. Når fisken er ferdig, hell litt av kraften som har samlet seg i den ildfaste formen. Rør inn dill og erter. Smak til med salt og pepper. Ha i lakserogn og hell sausen på tallerkenen.
Gni fisken godt inn med salt og sukker. Legg filetene med kjøttsiden mot hverandre i en ildfast form. Dekk med plast. Legg en vekt oppå, noe som veier ett kilo eller halvannet. Det kan være alt fra ei gryte, til en bunke med tallerkener.
La stå i kjøleskapet i et døgn. Snu gjerne fiske-stykkene et par ganger underveis og hell av væsken som samler seg.
FIN: Persetorsk er fiin gammel bergensmat.
Foto: Mette Randem