Pizza Sfincione Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
40min

Pizza Sfincione

nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
40min

Pizza Sfincione

Pizza Sfincione betyr tykk svamp og er en typisk pizza på Sicilia.

Foto: Christian Brun

Inneholder

Gluten
Laktose
Fisk

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.4 (16 stemmer)
Pizza Sfincione lages ofte julaften, nyttårsaften og på langfredag på Sicilia. Kokken og italiakjenneren Dag Tjersland fikk den første gang servert i bryllupet til en kamerat i Palermo. - Den gangen hadde jeg aldri smakt det før, så det var en interessant opplevelse som så mye annet i Italias kulinariske vugge, sier han om pizzaen som har deilig tomatsaus og ulike oster. Det fine her er at du kan bruke osterester og rester av brødet fra i går.

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Første topping

2ss
Olivenolje(mild type)
400g
Hakkede tomater(100 gram saus skal i andre topping)
0.5ts
Oregano(tørket eller fersk)
4stk
Ansjos(salte)

Andre topping

4stk
Ansjos(salte)
100g
Mozzarella(eller caciacavallo eller pecorino)
4ss
Olivenolje(extra virgin)
Oregano(Tørket eller fersk)
Brød(brødkrum (brødrasp))
Pølse(for eksempel pepperoni, kan sløyfes)

Pizzadeig

1ss
1ts
Tørrgjær(Kan bruke halvparten, men liten mengde krever lang hevetid, minst 4 timer)
2.5dl
3ss
Olivenolje(til pensling)
Parmesan(finrevet, til dryss)

SLIK GJØR DU

  1. Varm olivenoljen i en passende stekepanne. Hakk løken, ha den i pannen og la den surre til den er blank og mør. Skrell og finhakk hvitløken. Tilsett og la det surre en liten stund til.

  2. Hakk ansjosen og eventuelt hele tomater i biter og tilsett i stekepannen. La dette koke helt i stykker. Når det er en jevn masse, tilsett tørket peperoncini og tørket eller fersk oregano. La dette trekke litt.

  3. Start forsiktig med den tørkede peperoncinoen. Den er veldig sterk. Det kan være lurt heller å ha i litt til mot slutten om du ønsker den mer "spicy". Smak til.

  4. Kjevl ut pizzadeigen i rektangulær form. Ha den i en langpanne og tilpass deigen godt med fingrene, slik at den når ut i alle kanter. Trekk over plastfolie og la den stå et lunt sted å heve til det dobbelte.

  5. Fjern plastfolien og smør deigen in med olje, gjerne med pensel først og hell over resterende. La den så heve 10 minutter til uten folie over på det samme lune stedet.

  6. Smak til med salt og avkjøl sausen helt. Denne sausen kan lages på forhånd i mengder på flaske og har mange bruksområder, men kan også lages dagen før. Smør sausen på toppen av deigen som har hevet med olivenolje. Legg på osten. Stek pizzaen på 200-210 grader

  7. Kjør de hermetiske tomatene i kjøkkenmaskin/stavmikser. Finhakk hvitløk og la surre i olje på svak varme, den skal ikke brunes.  

  8. Tilsett de knuste tomatene og la surre med i ca, 10 min.  Smak til med salt og nykvernet pepper.

  9. Bland mel, tørrgjær, salt, sukker, tørrgjær, fingervarmt vann og olje. Elt godt i 15-20 minutter i rolig tempo. Sett til heving i 40-50 minutter, etter hvor mye gjær du har i.

  10. Form til en tykk pizzabunn på stekebrett smurt med olje, bruk hendene!  Pensle med resten av oljen og sett til heving i 30-40 min. Pensle med tomatsaus mens brødet/pizzabunnen hever. Stek i varm stekeovn ved 240 grader, til gyllen farge.

Pizza Sfincione betyr tykk svamp og er en typisk pizza på Sicilia.

Foto: Christian Brun

Inneholder

Gluten
Laktose
Fisk

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.4 (16 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN