Stekt laks med Gulløye, agurk og rømme Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
1t 20min

Stekt laks med Gulløye, agurk og rømme

nivå
Lett
aktiv
20min
totalt
1t 20min

Stekt laks med Gulløye, agurk og rømme

Stekt laks med gulløye, agurk, rømme og hjemmelaget soyarogn. Potetsorten Gulløye dyrkes bare i Nord-Norge. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Fisk
Laktose
Gluten

Oppskrift

Vurdering

2.5 (1 stemmer)
Denne retten serveres med en gulrotpuré, en delikat smak sammen med god fisk og førsteklasses potet. Soyarogn er spennende tilbehør som du lager selv.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER
800g
Laks(renskåret filet av fersk laks)
600g
Gulløyepoteter(helst små - evt. annen potetsort)
1stk
300g
1dl

Soyarogn

2ss
Potetmel(sagogryn)
1klype(r)
1klype(r)
2dråpe(r)
Sitronsaft(smak til)

SLIK GJØR DU

  1. Start med å høvle agurken tynt på en mandolin, eventuelt skrelle den i lange skiver med en potet- eller aspargesskreller. Strø over 1 klype salt og 2 klyper sukker og bland godt. La agurken stå cirka 1 time og «marinere». Sukkeret og saltet vil trekke ut væske fra agurken og gi den en fin smak og konsistens. Ha over noen dråper med ferskpresset sitron før servering.

  2. Gulløye kokes i lettsaltet vann til den er mør. Avkjøles i kald vann. Ved servering varmes poteten opp i vann tilsatt litt salt og smør.

  3. Lag «soyarogn»: Kok opp rikelig med vann og ha i sagogrynene. La det småkoke cirka 10 minutter. Sil grynene over i en melsikt og skyll i kaldt vann. Ha dette i en bolle og tilsett soyasaus. La marinere 2–3 timer i romtemperatur. Oppbevar soyarognen kjølig til den skal brukes.

  4. Smak til rømme med litt salt, sukker og sitron.

  5. Skrell og del gulrøtter i biter, ha i en kjele, tilsett fløte og melk og topp med vann. Kok gulroten helt mør. Sil av væsken og kjør til glatt puré i en blender sammen med 1 ss smør. Smak til med salt.

  6. Stek fisken på skinnsiden i nøytral olje i en stekepanne. Når fisken er gyllen, tilsettes 1 ss smør i pannen. Trekk den av varmen, la fisken steke på ettervarmen i cirka 3–5 minutter. Laksen trenger ikke være helt gjennomstekt, kjernetemperatur på ca. 40–45° er perfekt. Anrett som på bildet med soyarogn.

Stekt laks med gulløye, agurk, rømme og hjemmelaget soyarogn. Potetsorten Gulløye dyrkes bare i Nord-Norge. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Fisk
Laktose
Gluten

Oppskrift

Vurdering

2.5 (1 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN