Stekt laks med Gulløye, agurk og rømme
Stekt laks med Gulløye, agurk og rømme
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Start med å høvle agurken tynt på en mandolin, eventuelt skrelle den i lange skiver med en potet- eller aspargesskreller. Strø over 1 klype salt og 2 klyper sukker og bland godt. La agurken stå cirka 1 time og «marinere». Sukkeret og saltet vil trekke ut væske fra agurken og gi den en fin smak og konsistens. Ha over noen dråper med ferskpresset sitron før servering.
Gulløye kokes i lettsaltet vann til den er mør. Avkjøles i kald vann. Ved servering varmes poteten opp i vann tilsatt litt salt og smør.
Lag «soyarogn»: Kok opp rikelig med vann og ha i sagogrynene. La det småkoke cirka 10 minutter. Sil grynene over i en melsikt og skyll i kaldt vann. Ha dette i en bolle og tilsett soyasaus. La marinere 2–3 timer i romtemperatur. Oppbevar soyarognen kjølig til den skal brukes.
Smak til rømme med litt salt, sukker og sitron.
Skrell og del gulrøtter i biter, ha i en kjele, tilsett fløte og melk og topp med vann. Kok gulroten helt mør. Sil av væsken og kjør til glatt puré i en blender sammen med 1 ss smør. Smak til med salt.
Stek fisken på skinnsiden i nøytral olje i en stekepanne. Når fisken er gyllen, tilsettes 1 ss smør i pannen. Trekk den av varmen, la fisken steke på ettervarmen i cirka 3–5 minutter. Laksen trenger ikke være helt gjennomstekt, kjernetemperatur på ca. 40–45° er perfekt. Anrett som på bildet med soyarogn.