Svinekam med bakte epler
Svinekam med bakte epler
SVINEKAM: Herlig høstrett, her med bakte epler.
Foto: Den Store Kjøttboka / Mette RandemDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Skjær rutemønster i skinnet. Ikke skjær helt inntil kjøttet. Det beste er å bruke en liten kniv, for eksempel en tapetkniv.
Hvis du har tid, får du det beste resultatet når du begynner to dager før. Gni inn svoren med rikelig med salt – og kjøttet med pepper og eventuelt andre krydder. Bland 2 liter eplejuice (eller 1 liter juice og 1 liter vann) med 200 g salt og la kjøttet ligge i laken i en form eller i en pose i 2 dager.
Forvarm ovnen til 200 grader. Legg kjøttet i en ildfast form, oppå et par laurbærblad og eventuelt andre krydder eller urter. Bak i 1 time.
Pensle svoren med litt av fettet som har rent av. Del epler i båter og legg oppi sammen med kjøttet. Sett tilbake kjøttet i ovnen og skru ned temperaturen til 175 grader. Det skal steke i om lag 45 minutter til, til steketermometeret viser mellom 65 og 68 grader.
Imens, kok inn eplejuice og sukker til det har redusert til litt under halvparten. Hell i eddik og eventuelt soyasaus. Smak til med salt.
Når det gjenstår omtrent en halvtime til kjøttet er ferdig, hell over denne blandingen. Pensle kjøttet et par ganger underveis – pass på at det ikke blir brent.
Server med kokte poteter, byggryn eller bare brød og salat.
Andre stykningsdeler til samme oppskrift: Svinebog. Trenger høyere kjernetemperatur – bør passere 70 grader. Grønnsaker som passer til: Sellerirot, pastinakk, grønnkål.
SVINEKAM: Herlig høstrett, her med bakte epler.
Foto: Den Store Kjøttboka / Mette Randem