Svinekam med portvin og salvie Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
2t
totalt
5t 40min

Svinekam med portvin og salvie

nivå
Lett
aktiv
2t
totalt
5t 40min

Svinekam med portvin og salvie

JULEMAT: Svinekam med urter og søt vin.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4.8 (3 stemmer)
Svinekam har mistet mye av sin schwung, ikke minst på grunn av kjedelige og billige koteletter. Allerhelst bør man legge kjøttet i saltlake i et par dager, da blir det saftigere og smaker mer. Jeg synes det er best å bruke en blanding av portvinsgele (billig) og portvin (ikke billig), men det går fint med bare én av dem også.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER
2kg
Svinekam(med svor, uten bein)
1ts
Nellik(nellikspiker)
2dl
Portvin(eller 1 dl portvin og 2 ss portvingele)
1stk
Salvie(en kvast)
1stk
Løk (kepaløk)(hakket, kan sløyfes)
4fedd
Hvitløk(hakket, kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

  1. Lag en saltlake med 5 prosent salt – det vil si 50 gram salt per liter vann. Legg kjøttet i saltlaken, sammen med krydder og laurbær, og la ligge over natten. Ta ut kjøttet fra kjøleskapet to timer før du skal tilberede.

  2. Forvarm ovnen til 200 grader. Ta ut kjøttet. Snitt litt i svoren. Legg i en ildfast form. Bak i 30 minutter. Ta ut kjøttet. Skru varmen ned til 150 grader.

  3. Gni kjøttet inn med portvinsgele. Legg salviebladene oppå. Øs over litt av fettet som har samlet seg i formen. Ha hakket løk og hvitløk i den ildfaste formen.

  4. Bak i en times tid, til kjernetemperaturen er 65 grader. Bruk steketermometer. Steketiden kan variere mye avhengig av hva slags ovn du har.

  5. Kjøttet bør være mørkt og godt brunet. Du kan eventuelt gi det en liten runde – noen få minutter – på litt høyere temperatur hvis du synes det ser bleikt ut.

  6. La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer i det.Ha portvin i den ildfaste formen. Bruk en sleiv til å skrape opp biter av løk som har satt seg fast. Det bør ha samlet seg litt stekesjy og fett også. Ha all denne væsken i en liten gryte. Kok opp og la småkoke noen minutter, så alkoholen fordamper. Smak eventuelt til denne sausen med litt krydder og salt.

JULEMAT: Svinekam med urter og søt vin.

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

4.8 (3 stemmer)

DEL OPPSKRIFTEN