Viestads and med oliven Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
45min
totalt
1t 20min

Viestads and med oliven

nivå
Lett
aktiv
45min
totalt
1t 20min

Viestads and med oliven

And med oliven smaker fantastisk om råvarene er gode. 

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

Retten blir ikke bedre enn ingrediensene, og derfor er det viktig å finne riktige oliven. På Allard bruker de sicilianske oliven. Det aller beste er å bruke en liten and på om lag 1,8 kilo. Bruker du en større and, er det også ok, den trenger bare lenger tid i ovnen etterpå. Oppskriften kan også lages med kylling. Resultatet blir et annet, naturligvis, men like fullt veldig godt. Dette er Viestads forenklede versjon av Laëtitia Roubahs oppskrift fra Allard. Oppskriften er hentet fra Det beste jeg vet: Franske klassikere

DETTE TRENGER DU

PERSONER
1.75kg
1stk
Løk (kepaløk)(delt i to)
1stk
Hvitløk(en hel)
250g
Oliven(gode, grønne)

SLIK GJØR DU

  1. Ta ut anda av kjøleskapet i god tid før du skal tilberede - minst to timer.

  2. Gni med salt og pepper.

  3. Forvarm ovnen til 220 grader. Bruk vanlig over og undervarme, og ha på grillelementet.

  4. Skjær av det ytterste på vingene. Fjern posen med innvoller som ofte følger med.

  5. Brun vingene i en liten gryte sammen med halsen, timian, laurbærblad og sjalottløk.

  6. Kok i kyllingkraft på lav varme i en times tid, eller lengre.

  7. Sil, ta vare på kraften, kast beina.

  8. Gni anda inn med smør, og legg den opp ned i en langpanne sammen med de halve løkbitene og den hele hvitløken.

  9. Stek i ti minutter på hver side.

  10. Først med ryggen opp, så med den ene av sidene opp, så den andre av sidene og til slutt brystet.

  11. Det kan være vanskelig å få den til å ligge riktig, men støtt den opp med løkbitene, og eventuelt ildfaste kopper eller tallerkener.

  12. Ta ut anda (og løk og hvitløk), og sjekk kjernetemperaturen med et steketermometer.

  13. Kjernetemperaturen bør være omtrent 62 grader. Det gir rosa bryst, men litt understekte lår. Vil du ha andren jevnt stekt, skjær av lårene og la steke på en rist i ovnen i 15 minutter til, mens anda hviler.

  14. Anda skal hvile i 15 minutter før du skjærer i den.

  15. Mens du venter på at anda skal hvile ferdig, ha hvitvin og oliven i langpanna, tilbake i ovnen i ti minutters tid.

  16. Bland med kraften, kok opp, la koke inn i noen minutter, og smak til med salt og pepper.

  17. Rør inn litt ekstra smør. Ha oliven og kraft på et fat, legg andre oppå sammen med løk og hvitløk og server.

And med oliven smaker fantastisk om råvarene er gode. 

Foto: Mette Randem

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN