Gresskar crème brûlée
Gresskar crème brûlée
SPENNENDE: Gresskar creme brulee er en uvanlig vri.
Foto: Mette Randem
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Ha gresskar og smør i en stekepanne med slippbelegg. Varm opp, ha i sukker og krydder. Stek på middels varme. Hvis gresskaret er normalt fuktig – slik halloweengresskar gjerne er – vil det begynne å svette ut væske, og det vil en stund være biter av gresskar omringet av en gyllen sukkerlake. Det er bra! Hvis det ikke er nok væske i selve gresskaret, må du spe med litt vann.
Etter 10-15 minutter begynner gresskarbitene å bli myke, og delvis kollapse. Del dem i mindre biter med en stekespade og fortsett å steke. Pass på at det ikke blir brent. Rør ofte, skru gjerne ned varmen. Målet er en betydelig mørkere, karamellisert puré med litt biter i. Smak til, stek gjerne litt videre, men husk at jo mindre væske som er igjen, jo større er sjansen for at den blir brent.
Ha eggene i en bolle. Finn fram en stavmikser eller en håndholdt mikser. Ha fløte oppi sammen med gresskar. Ta ut krydderbitene – som sannsynligvis flyter til toppen. Ha i maismel. Kok opp og la småkoke i et par minutter. Hell denne væsken oppi sammen med eggene mens du kjører med stavmikseren. Hell det raskt. Målet er å sjokkene eggene, varme dem uten at de skiller seg. Kjør til du har en jevn, tjukk røre.
Sjekk blandingen ved å dyppe en skje i den. Den skal være tjukk, slik at den henger igjen på skjeen og etterlater en stripe når du trekker fingeren over. Er den for tynn, kan du ha tilbake i gryta og varme litt mer. Ulempen er at den lett blir klumpete. (Kjør eventuelle klumper med stavmikser.) Den vil stivne litt mer under avkjøling også. Ha i ildfaste porsjonsformer og sett i kjøleskapet.
Ved servering: Dryss over brunt sukker og rist litt så. Brenn sukkeret med en creme brulee-brenner, så det blir karamell. Ingen creme brulee-brenner? Du kan bruke en skibrenner. Du kan også sette stekeovnen på fullt, med bruk av grillelement, og dette inn formen med gresskarkrem og håpe at den blir brulee.
SPENNENDE: Gresskar creme brulee er en uvanlig vri.
Foto: Mette Randem