Gresskar crème brûlée Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
30min
totalt
40min

Gresskar crème brûlée

nivå
Lett
aktiv
30min
totalt
40min

Gresskar crème brûlée

SPENNENDE: Gresskar creme brulee er en uvanlig vri.

 

Foto: Mette Randem

Inneholder

Laktose
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.9 (5 stemmer)
Jeg er ikke generelt veldig glad i versjoner av klassiske retter som går for langt fra originalen, men her synes jeg det fungerer veldig godt. Poenget er å karamellisere gresskaret fullstendig, og dermed får man en dyp, deilig smak – en helt annen dimensjon ved den litt søtlige grønnsaken. For å få konsistensen riktig har jeg funnet at det er best å bruke litt maismel. Server gjerne med litt ekstra karamellisert gresskar ved siden av – gjerne med litt ekstra krydder og en klunk rom.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER
400g
Gresskar(i terninger)
1ss
Kanelstang((to centimeter))
0.5ts
Allehåndefrø(eller mindre, allehånde)
3stk
Eggeplomme(romtempererte)

SLIK GJØR DU

  1. Ha gresskar og smør i en stekepanne med slippbelegg. Varm opp, ha i sukker og krydder. Stek på middels varme. Hvis gresskaret er normalt fuktig – slik halloweengresskar gjerne er – vil det begynne å svette ut væske, og det vil en stund være biter av gresskar omringet av en gyllen sukkerlake. Det er bra! Hvis det ikke er nok væske i selve gresskaret, må du spe med litt vann.

  2. Etter 10-15 minutter begynner gresskarbitene å bli myke, og delvis kollapse. Del dem i mindre biter med en stekespade og fortsett å steke. Pass på at det ikke blir brent. Rør ofte, skru gjerne ned varmen. Målet er en betydelig mørkere, karamellisert puré med litt biter i. Smak til, stek gjerne litt videre, men husk at jo mindre væske som er igjen, jo større er sjansen for at den blir brent.

  3. Ha eggene i en bolle. Finn fram en stavmikser eller en håndholdt mikser. Ha fløte oppi sammen med gresskar. Ta ut krydderbitene – som sannsynligvis flyter til toppen. Ha i maismel. Kok opp og la småkoke i et par minutter. Hell denne væsken oppi sammen med eggene mens du kjører med stavmikseren. Hell det raskt. Målet er å sjokkene eggene, varme dem uten at de skiller seg. Kjør til du har en jevn, tjukk røre.

  4. Sjekk blandingen ved å dyppe en skje i den. Den skal være tjukk, slik at den henger igjen på skjeen og etterlater en stripe når du trekker fingeren over. Er den for tynn, kan du ha tilbake i gryta og varme litt mer. Ulempen er at den lett blir klumpete. (Kjør eventuelle klumper med stavmikser.) Den vil stivne litt mer under avkjøling også. Ha i ildfaste porsjonsformer og sett i kjøleskapet. 

  5. Ved servering: Dryss over brunt sukker og rist litt så. Brenn sukkeret med en creme brulee-brenner, så det blir karamell. Ingen creme brulee-brenner? Du kan bruke en skibrenner. Du kan også sette stekeovnen på fullt, med bruk av grillelement, og dette inn formen med gresskarkrem og håpe at den blir brulee.

SPENNENDE: Gresskar creme brulee er en uvanlig vri.

 

Foto: Mette Randem

Inneholder

Laktose
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

1.9 (5 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN