Ribbe, medisterkaker og surkål
Ribbe, medisterkaker og surkål Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
4t
totalt
6t 40min

Ribbe, medisterkaker og surkål

nivå
Middels
aktiv
4t
totalt
6t 40min

Ribbe, medisterkaker og surkål

Det ultimate julemåltidet: ribbe, hjemmelaget medisterkaker og surkål. Her har du oppskriften! Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

3.2 (7 stemmer)
Det er ikke mange norske hjem uten ribbe i løpet av jula. Følger du denne framgangsmåten, vil du få et godt resultat. Har du dårlig tid, kjøper du ferdig rødkål eller surkål. Men prøv gjerne å lage den selv.

DETTE TRENGER DU

PERSONER
2kg
Svineribbe(familieribbe eller tynnribbe )
3ts
2dl

Medisterkaker

3ts
0.5ts
5dl

Surkål

0.75kg
Rødkål(eller hvitkål)
2stk
1ts
2.5dl
Vann(eller kraft fra ribben)

SLIK GJØR DU

 1. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Sjekk at beina er saget helt over.


 2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.


 3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og bein. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.


 4. Legg ribba i langpannen med svoren opp. Legg en asjett (opp ned) under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte den opp.


 5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpannen med ribba i med aluminiumsfolie. Det er veldig viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket. Skulle det likevel ikke være helt tett, kan du evt. etterfylle med litt vann ved behov.


 6. Forvarm ovnen til 230°. Sett langpannen midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.


 7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200°. Sett pannen tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1 - 1 ½ time for tynnribbe, ca. 2-2 ½ time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steke-tiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.


 8. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe.

 9. Tilbehør: Medisterkaker, jule-pølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 min. Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

 10. Før du steker: Gni ribba inn med salt og pepper to dager før den skal i ovnen. La stå kjølig med folie over. Frossen ribbe bør langtines et par dager i kjøleskapet.

 11. Sprø svor: Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke, gjør følgende mot slutten av steketiden: Sett pannen høyere i ovnen, øk temperaturen til 250° eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren.

 12. Dagen etterpå: Ikke pakke ribba inn i plast eller folie før den er blitt kald - da kan svoren miste sprøheten. Skjær
  i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg stykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler. Varm opp like før servering. 200° i ca. 30 minutter.

 13. Medisterdeigen og melken bør ha samme temperatur.Elt medister-deigen godt seig med salt. Tilsett potetmel og krydder.

 14. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Elt væsken inn i deigen så den blir seig igjen mellom hver gang du sper med melk.

 15. Form til runde kaker. Brun og stek kakene i panne og trekk dem ferdig i vann og kraft til de er gjennomstekt.

 16. Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med epler, salt og karve i en kjele.

 17. Tilsett kraft og vann. Kok opp og la det trekke under lokk på svak varme i ca. 45 minutter. Rist på kjelen innimellom.

 18. Smak surkålen til med eddik og sukker og gjerne litt av fettet fra ribba.

 19. Lager du surkål av rødkål, bør ikke eddiken blandes inn før mot slutten.

 20. På den måten bevares den fine røde fargen.

Det ultimate julemåltidet: ribbe, hjemmelaget medisterkaker og surkål. Her har du oppskriften! Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Laktose

Oppskrift

Vurdering

3.2 (7 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN