Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus à la Frode Laupsa Oppskrift
nivå
Lett
aktiv
40min
totalt
1t

Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus à la Frode Laupsa

nivå
Lett
aktiv
40min
totalt
1t

Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus à la Frode Laupsa

VINTERMAT: Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus

 

Foto: Synøve Dreyer

Inneholder

Fisk
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (15 stemmer)
Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus er eksklusiv norsk vintermat. Fisken har vandret langt og er fast og fin i kjøttet, grønnsakene har vokst sakte i Norge, noe som har gjort dem fulle av smak.  

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Bakt skrei

600g
Skrei(filet, ferdig porsjonert)

Rotgrønnsaker/garnityr

3stk
Gulrot(kuttet tynt)
1stk
Sellerirot(kuttet tynt)
1stk
Kålrot (Kålrabi)(kuttet tynt)
300g
Amandinepotet(eller annen liten potet)
50g
Smør(i terninger)

Hollandaisesaus

1ss
Sjalottløk(grovhakket)
2stk
Svart pepper(hel sort)
2dl
Hvitvin(tørr hvitvin eller usukret eplejuice)
1.5dl
Smør(klaret, lunt smør)
Cayennepepper(smak til)
0.5dl
Sitron(saften av)

SLIK GJØR DU

  1. Vend inn skrei-filetene med litt olje, salt og pepper. Legg dem på et stekebrett og bak ferdig i ovn på 120 grader. Dette vil ta ca. 10-12 min. Bruk et steketermometer. Når termometeret viser 50 grader i kjernen er fisken ferdig. Man kan også presse forsiktig ned i fiskekjøttet og se om skreien flaker seg.

  2. Bland eplejuice/hvitvin, sjalottløk, laurbærblad og pepper og reduser til det er 20 % igjen(2ss). Siles over i en stålbolle.

  3. Reduksjonen blandes i eggeplomme og sennep, piskes sammen over vannbad til eggene tykner. Her er det viktig å piske eggene luftige.

  4. Tilsett klaret smør litt etter litt.

  5. Tilsett sitron til slutt og smak til med salt og cayennepepper.

  6. Anrett skreien på tallerkenen i selskap med garnityret, deretter hollandaisesaus. 

  7. Sett over potetene i lettsaltet vann og la dem simre i 20-30 minutter. Sil så av og tilsett smøret.

  8. Rotgrønnsakene kokes rett før servering. Ha kokende, lettsaltet vann klart og dypp grønnsakene i ca. 2 minutter, eller til dem har blitt myke.

VINTERMAT: Skrei med rotgrønnsaker og hollandaisesaus

 

Foto: Synøve Dreyer

Inneholder

Fisk
Egg

Oppskrift

mat@dagbladet.no

Vurdering

3.5 (15 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN