Vørterbrød
Vørterbrød
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Kok rosiner i vannet et par minutter slik at de blir myke. Avkjøl til romtemperatur.
Smuldre gjæren i deigen. Smelt smør i en kjele, tilsett vørterøl og vann, og varm til alt blir fingervarmt, ca. 37°.
Løs gjæren opp i litt av deigvæsken. Tilsett resten av deigvæsken sammen med sirup, salt, ingefær, nellik, rosiner med vannet og resten av rugmelet.
Arbeid deigen godt i ca. 5 minutter i en kjøkkenmaskin. Tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve tildekket på en lun plass i ca. 40 minutter.
Legg deigen på melet bakebord. Del den i to like store biter. Form til brød.
Legg brødene i smurte brødformer på ca. 1 ½ liter. La brødene heve tildekket ca. 35 minutter.
Bland sirup og vann og pensle brødene med blandingen.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 225° i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.