Coq au vin
Coq au vin
GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid.
Foto: Mette RandemDETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Del hanen i biter. Det er ikke vanskelig, bare bruk en kraftig kniv: Skjær av lår og vinger, og del lårene i to. Skjær resten av hanen i seks biter. Det er fint at kjøttet sitter på beinet.
Ha i en pose (ha posen i en bolle, i tilfelle posen blir lekk), og fyll på med vin, løk, hvitløk laurbærblad, pepperkorn, timian og purre. La ligge i kjøleskapet i en dag eller to, hvis du har tid.
Bland hvetemel, salt og pepper på en tallerken.
Varm smør i en stor gryte. Fisk opp hanebiter, vend dem i mel og brun i gryta sammen med bacon i minst ti minutter. Ha i konjakk og løk, sett fyr på og la brenne ut.
Ha i resten av ingrediensene og restene av marinaden. Sett på lokk og la koke i to til tre timer, til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper, eventuelt også tomatpure.
Hvis du har bra med tid, la gryta avkjøles over natta. Fjern fettlokket som danner seg. dette gir renere smak, og det gjør at kokevæsken trenger inn i hanekjøttet. Noen ganger liker jeg å ha i et glass fersk vin ti minutter før servering for å få tydeligere vinpreg.
GOURMETUTGAVEN: Andreas Viestads oppskrift på coq au vin inneholder cognac, stjerneløk, steinsopp, en ung, fruktig pinot noir - og aller helst, en blodfersk hane. Denne versjonen av den franske gryteretten smaker fortreffelig, og har alle ingrediensene som skal til for å lage en stjernemåltid.
Foto: Mette Randem