Helsebrød Oppskrift
nivå
Middels
aktiv
2t
totalt
4t

Helsebrød

nivå
Middels
aktiv
2t
totalt
4t

Helsebrød

Gode og sunne brød med mye fiber. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Gluten

Oppskrift

Vurdering

3.2 (5 stemmer)
Brødet baker du over to dager og det gjør at det blir ekstra saftig. Brødet er fullt av fiber og metter godt og lenge. Oppskriften gir ca 3 brød.     

DETTE TRENGER DU

PERSONER

Dag 1

1dl
Aprikos(tørkede)
2dl
Rugflak(knust rug)
2dl
Helkorn(knust)
2dl
Havregryn(eller dinkelgryn)
7dl

Dag 2

3dl
2ss
Smør(smeltet)
2ts
4dl
Speltmel(Fullspeltmel)
5dl
Speltmel(siktet)
1dl
Valnøtter(eller hasselnøtter, Knuste nøttekjerner!)

SLIK GJØR DU

  1. Dag 1:
    Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.

    Kok opp vannet og hell det over blan­dingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken ­natten over, slik at deigen får svelle.

  2. Dag 2:
    Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.

    Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.

    Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 min.

    Ta deigen opp på bakebordet og kna den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne, som måler 22 cm ganger 32 cm.

    Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i ca. 20–30 min.

    Stek brødene ved 200º på nederste rille i ovnen i ca. 40–45 min. Avkjøl på rist. Brødene egner seg til frysing.

Gode og sunne brød med mye fiber. Foto: Synnøve Dreyer

Inneholder

Gluten

Oppskrift

Vurdering

3.2 (5 stemmer)

TAGGER

DEL OPPSKRIFTEN