Helsebrød
Helsebrød
DETTE TRENGER DU
PERSONERSLIK GJØR DU
Dag 1:
Grovhakk aprikosene. Bland i en bolle med resten av de tørre ingrediensene.
Kok opp vannet og hell det over blandingen i bollen. Rør om og dekk med et håndkle. Sett dette på kjøkkenbenken natten over, slik at deigen får svelle.Dag 2:
Smuldre gjæren i en deigbolle og hell i fingervarmt vann. Rør til gjæren er oppløst.
Vend i grynblandingen fra første dag og deretter smør, honning og salt.
Bland i fullkornmel og siktet mel og arbeid deigen smidig. Tilsett grovhakkede nøtter mot slutten og elt deigen godt. Sett den til heving i ca. 30 min.
Ta deigen opp på bakebordet og kna den lett med litt mel. Del den i tre store biter. Form til brød og legg i godt smurt langpanne, som måler 22 cm ganger 32 cm.
Pensle med smør mellom brødene slik at det er lett å ta dem fra hverandre når de er stekte. Pensle overflaten med litt vann og strø på linfrø og gryn. Sett brødene til heving i ca. 20–30 min.
Stek brødene ved 200º på nederste rille i ovnen i ca. 40–45 min. Avkjøl på rist. Brødene egner seg til frysing.